Németország csak akkor rendezi kapcsolatát Iránnal, ha Teherán elismeri Izraelt

Németország csak akkor hajlandó rendezni kapcsolatát Iránnal, ha a teheráni vezetés elismeri Izrael jogát az önálló államisághoz - jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a 6. német-izraeli kormánykonzultáció után.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel a történelem csodájának nevezte, hogy a holokauszt után Németország és Izrael között barátság alakult ki, az izraeli kormányfő pedig azt mondta, hogy Németországban járva mindig azt érzi, hogy jó barátok között van.

A két kormány 2008 óta rendszeresen tart közös ülést, és ezúttal a migráció és az integráció kérdéseiről is eszmét cseréltek. Izrael ezen a területen jelentős tapasztalatokat szerzett, és míg Németország a menekültek révén csak most szembesül közvetlenül a szíriai polgárháború következményeivel, Izrael kezdettől fogva megérzi a csaknem öt éve tartó konfliktus hatását - mondta a német kancellár.

Hangsúlyozta, hogy Izrael a szélsőségek által sújtott közel-keleti térségben működő demokráciaként Németország biztonságához is hozzájárul, ezért kulcsfontosságú a nemzetbiztonsági szervek együttműködése, Benjamin Netanjahu pedig kiemelte, hogy országa a "nyugati civilizáció bástyája". Izrael nélkül az egész régiót elborítaná a radikális iszlamizmus, és sokkal több menekült érkezne Európába - mondta az izraeli kormányfő.

A német kancellár kiemelte, hogy az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás nem azt jelenti, hogy Berlin teljes mértékben rendezi viszonyát Teheránnal, és a "normális, baráti kapcsolat" kialakításának feltétele Izrael elismerése. A német kormányzat képviselői erre minden egyes tárgyaláson felhívják iráni partnereik figyelmét - mondta Angela Merkel, elfogadhatatlannak nevezve a perzsa állam viszonyulását Izraelhez.

Az izraeli-palesztin konfliktusról kérdésre válaszolva megerősítette a német álláspontot, miszerint a kétállami megoldásra kell törekedni, vagyis arra, hogy a zsidó állam mellett legyen egy palesztin állam is. Ugyanakkor a helyzet most nem alkalmas jelentős előrelépésre - mondta Angela Merkel.

A két kormányfő Kihívások a nyílt társadalom előtt a 21. században címmel közös nyilatkozatot is kiadott a kormánykonzultáció eredményeiről. A dokumentumban kiemelték, hogy tovább kell építeni a a diplomáciai kapcsolatok 1965-ben történt felvétele óta kialakult "egyedülálló és különleges" viszonyt. Az együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés, az elektromobilitás, a klímavédelem és a digitalizáció területén is el kell mélyíteni, különös tekintettel a feltörekvő informatikai vállalkozásokra, a start up cégekre - áll a nyilatkozatban, amely szerint a következő, hetedik kormánykonzultációt 2017-ben tartják Jeruzsálemben.

A hatodik ülést eredetileg tavaly októberben tartották volna meg, a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára szervezett ünnepségsorozatba illesztve. Az értekezletet izraeli kérésre halasztották el, a tel-avivi vezetés a feszült biztonsági helyzetre hivatkozott, utalva a harmadik intifádának (palesztin felkelésnek) is nevezett erőszakcselekményekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.