Németh Washingtonban: a területvédelemről is szóljon a NATO!

A magyar diplomácia jól teszi, ha hagyja egyelőre kibontakozni a cseh és a szlovák vezetést az EU lisszaboni szerződésével kapcsolatos utólagos igényeikben, de azt már nem hagyhatja, hogy az EU a Benes-dekrétumokat illetően megengedő határozatot fogadjon el - mondta Németh Zsolt egy kedd esti, washingtoni fórumon.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Kossuth Házban, magyar hallgatóság előtt tényként kezelte pártja jövő évi kormányra kerülését, így arról is beszélt: "még nem döntöttük el", milyen minisztériumok legyenek, például a határon túli magyarok ügye milyen államigazgatási szerkezetben kap helyet.

Németh a magyar-amerikai kapcsolatokat érintve azt mondta: hangsúlyosan kívánják felvállalni az atlanti értékeket, hazánk NATO-tagsága "nagyon nagy érdek". Miközben azonban a világ politikai figyelem Afganisztánra, Pakisztánra, Iránra irányul, fontosnak tartják, hogy az atlanti szövetség ne feledkezzen meg a kollektív, azaz területi védelemről sem. Kérdésre válaszul elismerte, hogy Magyarország területét nem fenyegeti senki, de a Baltikumban már NATO-támaszpontok jelenlétét tartja indokoltnak az orosz-grúz háború példája nyomán.

"Oroszországgal együtt kell működni, de úgy, hogy nagyon világos elvi kereteket, 'vörös vonalakat' rögzítünk" - fogalmazott, elfogadhatatlannak nevezve, hogy az ebben az évtizedben egyre inkább önbizalomtól duzzadó Moszkva érdekszférákat határozzon meg, elvitatva európai államok jogát arra, hogy meghatározzák nemzetközi kapcsolatrendszerüket, társadalmi berendezkedésüket.

"Első fecske a Nabucco-szerződés az energiadiverzifikációban" - mondta Németh, aki amerikai útján a többi közt az Obama-adminisztráció két nagyköveti rangú tisztviselőjével, így a guantánamói foglyokkal kapcsolatos nemzetközi egyeztetésekért felelős Daniel Frieddel, illetve az energiabiztonság kérdésében illetékes Richard Morningstarral is tárgyal. "Közép-Európa még nem nagyon találta meg a helyét az új amerikai külpolitika célkitűzései között" - mondta.

Előadásában Németh szólt arról, hogy Magyarország szerinte arculatát vesztette a külföld szemében, de ennek elsődlegesen nem külpolitikai okai voltak. Ugyanakkor hazánk diplomáciája is "egyre szürkébbé, követhetetlenebbé vált." Késlekedett szerinte a szlovák nyelvtörvény ügyében is, amelynek kapcsán Németh arra bíztatta az amerikai magyarokat, hogy kongresszusi képviselőiknél is lobbizzanak ellene a Pozsonnyal szembeni nemzetközi nyomásgyakorlás részeként. Mint mondta, ha a kormány nem kéri fel az ügyészséget a vizsgálat lefolytatására a gyanús New York-i, illetve a moszkvai diplomáciai ingatlanügyletekben, "akkor majd mi megtesszük."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.