Németek képezték ki Lukasenko rendőreit

Németország 2008 és 2011 között segített a fehérorosz biztonsági erők – köztük a rettegett fehérorosz milícia - embereinek kiképzésében. Állítólag 2010-ben, a Gorlebenbe érkező atomhulladékot szállító Castor-szerelvény elleni tüntetés oszlatásakor is itt voltak megfigyelőként.

A Tagesspiegel német lap belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva azt állítja, a német rendőrség 2008 és 2011 között segítséget nyújtott Fehéroroszországnak a biztonsági erők kiképzésében. Nemcsak az Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett államból érkeztek Németországba, de német tisztviselők is tartottak szemináriumokat Fehéroroszországban. Ott a belarusz erők közel négyszáz emberét tréningezték.

2006-ban az EU szankciókat vezetett be Lukasenko és több magas rangú tisztviselő ellen is. A büntetőintézkedéseket azonban két évvel később felfüggesztették, mert Lukasenkóék kiengedtek több politikai foglyot. 2008-ben a német kormány fel is vette a kapcsolatot Fehéroroszországgal, a németek azt hitték, a fehéroroszok végre nyitni fognak az Európai Unió és a Nyugat felé.

Az újság szerint ekkor több határőr is érkezett Németországba, akik a német házigazdával a repülőterek biztonságáról és az illegális bevándorlók elleni harcról beszéltek. Egy határőr-delegáció 2010-ben még a szövetségi rendőrség elit egységét is meglátogatta, állítólag itt a terrorizmus elleni intézkedésekről és a legbonyolultabb bűncselekmények kezeléséről volt szó.

A Tagesspiegel szerint a fehérorosz biztonsági erők száz tagja megfigyelőként a Castor-szállítmány elleni tüntetés feloszlatásánál is jelen volt. A szerelvény az atomerőművek hulladékát szállítja Franciaországba, majd feldolgozás után visszaviszik a szállítmányt a német Gorlebenbe. A szerelvény miatt minden évben nagy megmozdulásokra kell számítani, 2010-ben a vonat útjának biztosítása és a tüntetés feloszlatása volt a német rendőrség legnagyobb akciója. Körülbelül húszezer rendőr volt szolgálatban.

A részvétel célja az lett volna, hogy a fehérorosz „vendégek” is lássák, milyen az „átlátható” rendőri viselkedés. Ehelyett azonban megfigyelhették, hogy a német rendőrök brutálisan feloszlatják a tömeget, ellőnek több mint kétezer tölténnyi paprikasprayt, és vízágyút használnak a demonstrálók ellen. Az akció során több mint ötszázan megsérültek.

Ugyan ez korábban sem volt ritka, pár hónappal a gorlebeni megfigyelés után a fehérorosz erők brutálisan elbántak a Lukasenko elnök újraválasztása ellen tüntetőkkel. A szavazás után több mint hatszáz embert, köztük négy ellenzéki jelöltet tartóztattak le a tüntetések során.

A projektet közelről ismerő belügyminisztériumi forrás szerint az egyik fő téma volt a nagyobb események lebonyolítása is. 2014-ben Fehéroroszország szervezi a jégkorong világbajnokságot, ezért hasznos volt az az öt szeminárium, ahol a rendőrtiszteket arról oktatták, hogyan készült Németország a 2010-es bajnokságra.

A belügyminisztérium szóvivője pénteken meg is szólalt a nagy botrányt kavart ügyben. Philipp Spauschus szerint annak idején azt hitték, Minszk a demokrácia útjára lépett. Az együttműködés célja az lett volna, hogy a fehérorosz biztonsági erőket az EU-s standardhoz igazítsák. A kapcsolat azonban megszakadt, miután 2010-ben gyanús körülmények között újraválasztották Alexander Lukasenkót.

Német rendőrök őrt állnak Gorleben mellett, mert tüntető környezetvédők  meg akarták akadályozni német atomerőművek újrafeldolgozott fűtőelemeinek ide szállítását
Német rendőrök őrt állnak Gorleben mellett, mert tüntető környezetvédők meg akarták akadályozni német atomerőművek újrafeldolgozott fűtőelemeinek ide szállítását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.