Német visszakozás lengyel nyomásra

Varsó tiltakozása nyomán a német Elüldözöttek Szövetsége visszavonta elnöke jelölését a kitelepítettek berlini emlékhelyét irányító kuratóriumba. Erika Steinbach 1990-ben Lengyelország nyugati határainak elismerése ellen szavazott.

A német Elüldözöttek Szövetségének (BdV) elnöke nem vesz részt a német, illetve európai kitelepítettek tervezett berlini emlékhelyének irányításában.

A BdV elnöksége szerdán nyilvánosságra hozott állásfoglalásban közölte, hogy a lengyel tiltakozás nyomán visszavonja Erika Steinbach korábbi jelölését a központot irányítani hivatott alapítványi tanácsba.

A döntés célja megakadályozni az emlékhely esetleges meghiúsulását – szögezte le a BdV. Hangsúlyozta másrészt, hogy elutasítja a lengyel nyomásgyakorlást, s tiltakozásának jeleként senkit nem jelöl Steinbach helyére.

Évekkel ezelőtt a BdV és Steinbach kezdeményezte, hogy a II. világháború után több kelet-európai országból – köztük Magyarországról – kitelepített, illetve elüldözött németeknek egy berlini központban állítsanak emléket . A terv Csehország és Lengyelország részéről heves elutasításra talált, Prága és Varsó ugyanis a világháborús német szerep meghamisításának szándékát gyanította a terv mögött.

Donald Tusk jelenlegi miniszterelnök hatalomra kerülését követően azonban Varsó feladta korábbi szembenállását. Közben a német kormány is felkarolta a tervet, s igyekezett biztosítani szomszédait arról, hogy a kiállítási és dokumentációs központtal nemcsak a német, hanem valamennyi európai elüldözöttnek is emléket kíván állítani.

Ennek ellenére a lengyel kormány a közelmúltban hevesen tiltakozott az ellen, hogy Steinbach is részt vegyen az alapítványi formában működő majdani központ irányításában, személyét – a korábbi gyanakvások szellemében – elfogadhatatlannak tartva. Steinbach apja 1939-ben a Wehrmacht katonájaként érkezett lengyel földre, ahol Steinbach 1943-ban született. A politikus asszony 1990-ben Lengyelország nyugati határainak elismerése ellen szavazott. Varsó kilátásba helyezte, hogy – amennyiben a BdV-elnök nem lép vissza a jelöléstől - Lengyelország lemondja a II. világháború kitörésének 70. évfordulója alkalmából szeptemberre tervezett közös megemlékezéseket.

A 65 éves Steinbach tagja a CDU parlamenti frakciójának, s az elmúlt években több alkalommal is a német-lengyel megbékélés mellett állt ki. Immár 11 éve áll a második világháború végén és után elüldözött, illetve kitelepített németek ügyét képviselő, kétmillió tagot számláló szervezet élén.

 

 

Erika Steinbach
Erika Steinbach
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.