Német neonáci csak anyanyelvén nem uszíthat

A törvény egyik legfőbb őre, a német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (BGH) büntetőtanácsának elnöke is tisztában van vele, hogy „mozgásteret" nyitottak a neonácik előtt, de Jörg-Peter Becker úgy gondolja, hogy Németországban a náci jelszavak használata elválaszthatatlanul kötődik a német nyelvhez.

Ez azt jelenti, hogy a hitleri nemzetiszocialista rezsim idején használt jelszavak csak németül náci jelszavak, más nyelvre fordítva teljesen más jelentéssel bírnak, mint „eredetiben".

Jörg-Peter Becker így indokolta azt a minap hozott ítéletet, amely nagy visszhangot váltott ki a német sajtóban. Több lap elképesztőnek, a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak nevezte a BGH felfogását, miszerint a náci jelszavak angol, francia, orosz vagy más nyelvű változata ne merítené ki az uszítás vagy a gyűlöletbeszéd fogalmát.

A karslruhei székhelyű BGH döntésével ugyanis felfüggesztette egy türingiai tartományi bíróság állásfoglalását. A náci jelszavak terjesztéséért több mint négyezer eurós pénzbüntetésre ítélt férfi autójában száz pólót találtak a rendőrök, egy pisztolyos kézt ábrázoló pólókon a „Blood and Honour is our voice/Combat 18 is our choice" angol nyelvű felirat volt olvasható.

A Blood and Honour (németül Blut und Ehre, magyarul Vér és Becsület) a náci ifjúsági szervezet, a Hitlerjugend hírhedt jelszava volt. Manapság a Blood and Honour név szélsőjobboldali szervezetek nemzetközi hálózatát takar, a német tagszervezetet a szövetségi köztársaságban jogerősen már betiltották. A Combat 18-ban a számok az ABC betűire utalnak, jelen esetben az A-ra és a H-ra, amiből kitalálható, hogy a Führer, azaz Adolf Hitler monogramját „rejtik".

Becker az újságkommentárokban élesen bírált ítéletet azzal védte: nem a BGH feladata, hogy a német társadalomból „kiűzze" a náci gondolkodást. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Blood and Honour feliratos pólókat szállító férfit és hasonszőrű társait például nemzeti szocialista propaganda terjesztéséért lehetne felelősségre vonni, de egy ilyen eljáráshoz más tényállást kellene bizonyítani.

A neonácik egyébként legszabadabban az interneten terjeszthetik nézeteiket. Német ifjúságvédelmi szakemberek szerint a szövetségi köztársaságban működő bajtársi közösségek és más szélsőjobboldali szervezetek legalább 350 honlapot tartanak fenn. Az idegengyűlölő NPD előszeretettel használja a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat is, de a „nemzeti demokraták" ott vannak az olyan népszerű online-platformokon is, mint a Twitter.

NPD-szimpatizáns egy pártgyűlésen.
A supporter of the German far-right National Democratic Party (NPD) holds a flag depicting a German World War Two soldier as he takes part in a march in Berlin in this May 8, 2005 file photo. The sugary smell of "Gluehwein" (mulled wine) wafts over wooden stalls selling toys and gingerbread while children sway to seasonal songs. Christmas lights illuminate the half-timbered houses around the square.Last Saturday evening, three burly policemen stood under those fairy lights clutching truncheons. Their job: to stop neo-Nazi violence. In statistics which make alarming reading given Germany's Nazi history, right wing-motivated violence is on the risein the country as a whole and especially in the former east German state of Saxony-Anhalt. TO ACCOMPANY FEATURE GERMANY-NEONAZIS/ REUTERS/Fabrizio Bensch/Files (GERMANY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.