Német kémek segítették Amerikát

A német külügyminiszter folyamatos támadások céltáblája azóta, hogy James Marks volt amerikai tábornok rendkívül értékesnek minősítette a német hírszerzés információit Irakban. Németország elvileg elutasította az iraki háborút. Tudósítónktól

Ilyen "mérgezett dicsérettől" szívesen eltekintett volna Frank-Walter Steinmeier. A német külügyminiszter ugyanis folyamatos támadások céltáblája azóta, hogy James Marks volt amerikai tábornok a Der Spiegelben e héten megjelent interjújában rendkívül fontosnak és értékesnek minősítette azon katonai információkat, amelyeket a német hírszerzés, a BND két ügynöke Bagdadból szállított az USA invázióra készülő hadseregének.

German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier follows a session of the German lower house of parliament Bundestag in Berlin December 19, 2008.
German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier follows a session of the German lower house of parliament Bundestag in Berlin December 19, 2008.

Mindez 2003 tavaszán történt, Steinmeier akkoriban Gerhard Schröder (SPD) piros-zöld koalíció a titkosszolgálatokat is felügyelő kancellária-minisztere volt. Azé a kormányé, amely elutasította az iraki háborúban való részvételt.

A két német ügynök – jelentős részben a bagdadi francia nagykövetség pincéjéből továbbított – jelentéseit most a CDU soraiban többen Németország aktív katonai részvételeként értékelik. Vagyis a német diplomácia jelenlegi irányítója, egyben az SPD jövő évi kancellárjelöltje hazudott, amikor azt állította, hogy országa távol tartotta magát az iraki háborútól.

A Bundestag titkosszolgálati bizottsága a minap immár sokadszorra hallgatta meg az ügyben Steinmeiert, aki a szavahihetőségét kétségbe vonó kereszténypárti nyilatkozatokat "merő kampányfogásnak" tartja. – Elgondolkodtató, hogy azok kérik számon az állítólag az amerikaiaknak szállított katonai információkat, akik anno a háború pártján voltak – utalt a jelenlegi nagykoalíciós partner CDU/CSU-ra az 52 éves politikus Berlinben dolgozó külföldi újságírókkal beszélgetve.

A jó öt órás bizottsági meghallgatás után sem lehet tudni, hogy pontosan milyen értesüléseket kaptak az amerikaiak a BND-s ügynököktől. A nyugalmát többször elvesztő Steinmeier operatív részletekre nem emlékezett. Nevetséges feltételezésnek nevezte, hogy a németek információi döntően befolyásolták volna az amerikai-brit vezetésű inváziót.

A 2003-as háború idején az amerikai szárazföldi haderő felderítését irányító Marks szerint a német információk amerikai életeket mentettek meg. Így állítólag a BND-től tudták meg, hogy az irakiak a bagdadi repteret kőolajjal töltött hordók felgyújtásával előállított "tűzfüggönnyel" készültek megvédeni. A Frankfurter Allgemeine Zeitung és a Focus magazin úgy véli, Schröder és Steinmeier valójában kettős játékot űzött. Katonákat ugyan nem küldtek Irakba, de nem is akarták tönkretenni a Washingtonhoz fűződő szövetségesi viszonyt.

Az Öböl felé tartó amerikai légierő korlátlanul használhatta a német légteret, a Bundeswehr a térségbe vezényelt biológiai és vegyifegyver-szakértői készen álltak, hogy vészhelyzetben segítséget nyújtsanak. Az SPD-ben viszont a Pentagonnal máig összefonódott Marks nyilatkozatát a leköszönő republikánus adminisztráció késői bosszújának tekintik. Schröder és Steinmeier kettős játékáról Washingtonban jó ideje szivárogtatnak ki információkat, Bushék azt is tudják, hogy Steinmeier elég nyíltan Barack Obamának szurkolt.

Kiszabadult a szélsőbalos terrorista

Huszonhat börtönben töltött év után feltételesen kiszabadult tegnap Christian Klar, az egykori Vörös Hadsereg Frakció (RAF) volt tagja. Több igazságügyi szakértő szerint az ex szélsőbalos terrorista többé nem jelent veszélyt a társadalomra. Klart többszörös életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, mert részt vett a RAF által 1977-1982 között elkövetett gyilkos terrorakciókban. Novemberben az illetékes bíróság úgy döntött, hogy a most 56 éves férfi szabadulhat, miután letöltötte az életfogytiglani szabadságvesztés minimális, azaz 26 éves idejét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.