Német kampány: Csak a külföldiekkel fizettetnék ki az autópályadíjat?

Választási téma lehet Németországban az autópályadíj, méghozzá annak „bajor” terve: eszerint csak a külföldi autósokat sújtaná a fizetési kötelezettség, az eddig ingyenes német autópályákon.

Választási téma lehet Németországban az autópályadíj, méghozzá annak „bajor” terve: eszerint csak a külföldi autósokat sújtaná a fizetési kötelezettség, az eddig ingyenes német autópályákon. A helyzet különösen pikáns, mivel a vita nem a kormány és az ellenzék, hanem a két keresztény testvérpárt, a CDU és a CSU között dúl.

Angela Merkel a tegnapi tévévitában - a ritka konkrétumok között - ígéretet tett rá, hogy az ő kancellársága alatt nem lesz autópályadíj Németországban. Ám Horst Seehofer, CSU elnök, bajor miniszterelnök a vita után azonnal telefonált, és jelezte: ő bizony komolyan gondolja a dolgot.

Seehofer néhány hete dobta be a témát, amely a bajor választási kampány részeként is értelmezhető (a bajorok egy héttel a szövetségi választások előtt, szeptember 15-én szavaznak). Eszerint tűrhetetlen, hogy a németeknek mindenütt fizetniük kell Európában, miközben az ő autópályáikat bárki ingyen használhatja.

Ha egy bajor átugrik Olaszországba, rögtön fizethet az osztrák utakért, míg egész Európa szabadon vonulhat át lakókocsistól, utánfutóstól Németországon. Az utak romlanak, azok fenntartása azonban a bajor kasszát terheli. Adókat nem emelhet, mert erre Merkel már ígéret tett, valamiből be kell hozni azt a pénzt.

Szakértők máris figyelmeztettek, hogy Seehofer terve uniós jogszabályokba, nevezetesen a diszkrimináció tilalmába ütközne. De a bajor politikusnak erre is van megoldása: a német autósok a gépjárműadó befizetésével „mentesülnének” az autópályadíj alól. Vagyis jogilag úgy tűnne, hogy fizetnek, a valóságban azonban nem kerülne egy petákjukba sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.