Német fegyverekkel verhetik le az arab tavaszt

Szaúd-Arábia újra fegyvereket szeretne vásárolni Németországtól – értesült a Der Spiegel.

A hírmagazin teljes címlapsztorit szentel a témának, amely Németországban nagy vitákat vált ki. Rijád ezúttal a Boxer típusú szállítójárművek iránt érdeklődik, mindjárt több százat szeretne venni. A Boxer a legmodernebb harci járművek közé tartozik, többek között Afganisztánban is ilyet használnak a Bundeswehr egységei. A német aggodalmakat azonban az indokolja, hogy a Boxert akár utcai harcokban, civil felkelők ellen is be lehet vetni: ha tehát az arab tavasz elérné a szaúdi királyságot, német fegyverekkel lehetne leverni az esetleges felkelést.

A megrendelésről a Der Spiegel információi szerint már tárgyalt is a német szövetségi védelmi tanács, de a fenntartások miatt a döntést a jövő évre halasztották. Korábban a szaúdiak a Leopard 2 típusú páncélozott járművekre is adtak le megrendelést, de még ezt sem hagyták jóvá. Átment viszont az izraeli  fegyver- és lőszerszállítás: ebben a csomagban szerepelnek  olyan fegyverek is, amelyeket az izraeli katonák a Hamasz ellen vetnek be a Gázai övezetben. Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter (FDP) bírálta a német kormányt, szerinte a korábbi visszafogottság a fegyverexport terén a jövőben is követendő példa lenne. Ám úgy tűnik, ettől az irányvonaltól egyre jobban eltér a német kormány. A német fegyverexport 58 százaléka egyébként EU- illetve NATO-tagállamokba irányul, a legnagyobb megrendelő a szomszédos Hollandia, a második pedig az Egyesült Államok: ide főleg pisztolyokat, gépfegyvereket szállítanak. Ennél sokkal több vitát kavarnak az emberi jogok terén nem megbízhatónak tartott államok, köztük az öbölmenti országok.

Bár a 2012-es év fegyverüzleteit még nem hozták nyilvánosságra, azt tudni lehet, hogy novemberig Berlin 3,3 milliárd euró értékben vállalt kezességet fegyverszállításokért. Az ellenzéki  Baloldali párt szerint ez már 800 millió euróval haladja meg a 2011-es számokat. Ebből a legérzékenyebb az Egyiptomnak nyújtott 700, és az Izraelnek nyújtott 400 millió eurós kezesség. Mindketten tengeralattjárókat szeretnének venni Németországtól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.