Német túszok kivégzésével fenyegetnek

A fülöp-szigeteki hadsereg bejelentette, hogy megsokszorozza az őrjáratait a déli Jolo sziget dzsungeleiben, ahol az Abu Szajjaf nevű szélsőséges iszlamista szervezet április óta fogságban tart két német állampolgárt.
Az al-Kaidához kötődő terrorista csoport szerdán közölte egy helyi rádióhoz eljutatott üzenetben, hogy a két német elengedéséért 250 millió peso (majd ötmillió dollár) váltságdíjat, illetve az Iszlám Állam fegyveresei elleni kampány leállítását követelik. Az Abu Szajjaf szóvivője Alberto del Rosario Fülöp-szigeteki külügyminisztert szólította fel, hogy kezdjen tárgyalásokat a felkelő csoporttal. Amennyiben követeléseikre nem kapnak választ október 17-ig, péntekig, akkor kivégzik túszaikat, elsőként a férfit.
Katonák egy M101 típusú tarackkal Jolóban. Az Abu Szajjaf azt követeli, hogy állítsák le az ellene indított hadműveletet
Katonák egy M101 típusú tarackkal Jolóban. Az Abu Szajjaf azt követeli, hogy állítsák le az ellene indított hadműveletet
Stringer / Reuters

Az Abu Szajjaf küldött egy videofelvételt is, amelyen a megkötözött kezű idős német férfi volt látható, a háttérben fegyveresekkel az Irakban és Sziriában harcoló Iszlám Állam fekete zászlójával. A férfi annyit mondott a Radio Mindanao Network's Alarmában lejátszott felvételen, hogy egy földbe vájt gödörben tartják kedd óta, amelyet tiz személlyel kell megosztania, s azzal fenyegetik, hogy ez lesz a sirja is, ha a követeléseiket nem teljesitik.

Viktor Stefan Okonek 71 éves német orvost és társát, Henrite Dietert még áprilisban rabolták el jachtjukról a dél-nyugati Palawan sziget közelében.

A mintegy 100 millió lakosú Fülöp-szigetek déli részén viszonylag jelentős muzulmán kisebbség él. Miközben az ország lakosságának majd 90 százaléka katolikus, keresztény, a muszlimok több évtizede követelnek nagyobb autonómiát a déli szigeteken. A manilai kormányzat – részben külföldi közvetítéssel – béketárgyalásokat folytatott a Moro Iszlamista Felszabaditási Fronttal, ám mintegy másfél évtizede megjelent az Abu Szajjaf terror-szervezet, amely váltsággdíjas emberrablásokra rendezkedett be. Noha a szélsőségesek létszámát nem becsülik nagyra, időről időre felhívják magukra a figyelmet túszaik kivégzésével.

Allan Arrojado, a Jolo szigeti katonai egység parancsnoka csütörtökön a sajtónak nyilatkozva közölte, hogy mindent elkövetnek a foglyok kiszabadításáért, nem akarják semmiképpen veszélyeztetni az életüket. Elismerte ugyanakkor, hogy fel kell készülni a legrosszabb szcenárióra is – jelentette a Manila Times.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.