Nemet mondtak a spanyol kormányfőjelöltnek

Szemtől szembe, hivatalosan is elutasító választ kapott hétfőn a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt vezetőjétől a spanyol parlamenti választásokon győztes jobboldali Néppárt (PP) elnöke, Mariano Rajoy kormányfővé választásával kapcsolatban. 

A december 20-i választásokat követően az első egyeztetés még a karácsonyi ünnepek előtt zajlott le Pedro Sánchez, a szocialista párt (PSOE) főtitkára és Mariano Rajoy között, amelyen a baloldali politikus közölte: nemmel fognak szavazni a PP miniszterelnök-jelöltjére a parlamentben.

Korábbi nyilatkozatainak megfelelően foglalt állást a hétfői találkozón Pablo Iglesias is, a Podemos főtitkára, hangsúlyozva, hogy "sem aktívan, sem passzívan" nem járulnak hozzá egy néppárti kormány megalakulásához.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatóján a politikus elmondta, szerinte most még nincs itt az idő, hogy a "székekről beszéljenek", mert prioritást élvez, hogy a választott parlament működjön és adjon választ az aktuális "társadalmi vészhelyzetre".

Bejelentette, az új parlament megalakulását követően azonnal benyújtják 25-ös törvény névre keresztelt javaslatukat, amely egyebek mellett tartalmazza a kilakoltatások megakadályozását, a villany és fűtés kikapcsolásának tilalmát a rászorulóknál. (A tervezet elnevezése utalás az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 25. cikkelyére, amely szerint minden személynek joga van a saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz).

A Podemos a sokszínű és soknemzetiségű Spanyolországban hisz, ugyanakkor lényeges számára, hogy az ország új kormánya támogassa Katalóniában a függetlenségről szóló népszavazás megtartását.

A parlamenti választásokon a PP 123, a PSOE 90, a baloldali Podemos 69, a Ciudadanos 40 képviselői helyet szerzett, a többi 28 mandátum hat kisebb, főként nacionalista párt között oszlik meg. A győztes pártnak nincs elég mandátuma ahhoz, hogy önállóan stabil kormányt tudjon alakítani. Amennyiben két hónap alatt nem sikerül megválasztani az új miniszterelnököt, meg kell ismételni a választásokat.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.