Nemet mondott Lengyelország a Putyin-barát motorosokra

A lengyel külügyi tárca ellenzi a Putyin-barát orosz motoros klub, az Éjszakai Farkasok tagjainak beutazását – derül ki a lengyel külügyi tárca pénteki közleményből.
A külügyminisztérium diplomáciai jegyzéket adott át Oroszország varsói nagykövetségének, amelyben – az Éjszakai Farkasok lengyelországi átutazására vonatkozó "nélkülözhetetlen, pontos" információk hiányára hivatkozva – elutasítja az orosz motoros csoport beutazását Lengyelországba.

A lengyel külügyi tárca azzal érvel, hogy nem kapott tájékoztatást az Éjszakai Farkasok lengyelországi tartózkodásának pontos programjáról, nem ismer közelebbi adatokat a tervezett útvonalról, valamint azokról a helyekről sem, amelyeken az orosz motorosok megszállnának. Emellett Varsó későn – kevesebb mint egy héttel a tervezett beutazás előtt – kapott ez ügyben orosz diplomáciai jegyzéket.

A közlemény ugyanakkor emlékeztet arra, hogy más, a második világháború befejezésének 70. évfordulójához kapcsolódó lengyelországi rendezvényekre vonatkozó orosz kérvényeket Lengyelország pozitívan bírált el. Ezek között a Dicsőség útjai elnevezésű autós emlékmenetet szerepelt, amelyet a még a Szovjetunió korszakában megalakult DOSZAAF (a Hadsereget, Légierőt és Tengeri flottát Támogató Önkéntes Szervezet) honvédelmi egyesület szervez Moszkva és a németországi Torgau közötti útvonalon.

A közlemény közzététele után Marcin Wojciechowski lengyel külügyi szóvivő egy rendkívüli sajtóértekezleten hangsúlyozta: a döntés nem politikai jellegű, hanem formális okokon alapszik. Elmondta: az elutasítás a hétfőn átadott orosz diplomáciai jegyzékre jelent választ, amelyben az orosz fél az Éjszakai Farkasok lengyelországi átvonulásának biztosítását kérte.

Hangsúlyozta: az orosz kérvény nagyon hiányos volt, nem tartalmazott fontos adatokat, ezeket a lengyel fél ismételt kérései után sem egészítették ki. Mint mondta, a mai döntésről cseh és német partnerekkel is egyeztettek.

Wojciechowski kitérő választ adott ugyanakkor azokra az újságírói kérdésekre, hogy a lengyel hatóságok valóban lehetetlenné teszik-e az orosz motorosok beutazását.

Az onet.pl lengyel hírportál péntek délelőtt azt írta, az Éjszakai Farkasok tervezett lengyelországi átvonulása előtt a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) vizsgálatot indított azzal a gyanúval, hogy a csoport diplomáciai botrány kirobbantását célzó provokációt tervez.

A hírportál azt a hivatalosan meg nem erősített információt is közölte, hogy Németország érvénytelenítette egyes orosz motorosok vízumát. Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió pénteken közölt értesülései szerint az Éjszakai Farkasok nem folyamodtak sem lengyel, sem német vízumért, mivel feltehetőleg más - a schengeni övezetbe tartozó országok által kiállított - vízumokkal lépnék át a lengyel határt, és nem szervezett csoportban, hanem egyénileg.

Az orosz motorosok a Moszkvából induló és Berlinig tartó, Lengyelországon is keresztül vezető úttal terveznek megemlékezni a második világháború európai hadszínterén aratott szovjet győzelem 70. évfordulójáról. Ewa Kopacz lengyel kormányfő április közepén provokációnak nevezte tervüket. Provokációnak minősítette az átvonulást a héten Csehország külügyminisztere, Jan Zaorálek, valamint Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.