A német külügyminiszter szerint Oroszország akarja elszakítani a Krímet

Elszakítani a Krímet Ukrajnától és kitérni a félsziget körüli válság rendezését célzó nemzetközi diplomáciai kísérletek elől – így jellemezte Oroszország viselkedését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt a visegrádi országok (V4) külügyminisztereivel.

A budapesti egyeztetést kezdeményező Steinmeier a találkozó után azt mondta, kevés reményt lát az orosz magatartás megváltozására. A március 16-ra kiírt, a félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról döntő krími népszavazást nemzetközi jogilag elfogadhatatlannak nevezte.

A német szociáldemokrata politikus elzárkózott annak részletezésétől, hogy az Európai Unió milyen szankciókat léptetne életbe, ha Oroszország magába olvasztaná a Krímet. Mint mondta, az EU teljes mértékben osztja a visegrádi négyek aggodalmait, melyek szerint Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország nemzetgazdaságai szenvednék meg legjobban a Moszkvával szembeni esetleges büntetőintézkedéseket. Ez utóbbiakról, illetve a V4-nek nyújtandó uniós segítségről jövő hétfőn tanácskoznak az EU 28 tagállamának külügyminiszterei, akik továbbra is egységes álláspontra törekednek. – Tűzveszély és egy új szakadék fenyeget – mondta, hogy milyen irányba mutat az orosz politika.

Martonyi János szerint a V4 álláspontja nagyrészt megegyezik Németországéval
Martonyi János szerint a V4 álláspontja nagyrészt megegyezik Németországéval
Buzák Noémi / MTI

A vendéglátó Martonyi János magyar külügyminiszter szerint a V4 álláspontja a német megközelítéssel teljesen azonos, illetve bizonyos elemekben nagyon hasonló.

Lapunk kérdésére Steinmeier azt mondta, a volt ukrán államfő, Viktor Janukovics távozásával ugyan kiesett a február végén Kijevben, a német, a lengyel és a francia külügyminiszter közvetítésével február végén született egyezség egyik pillére, de az alapelvek továbbra is aktuálisak és érvényesek. Így az, hogy Ukrajnában minden politikai felet magába foglaló átmeneti kormány alakuljon, kezdjék el egy új alkotmány kidolgozását, derítsék fel a Kijevben és más városokban elkövetett gyilkosságok felelőseit, továbbá fegyverezzék le a lőfegyverekhez jutott alakulatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.