Nem változik a magyar erők helyzete Afganisztánban

A honvédelmi minisztérium szerint egyelőre nem jelent változást a magyar egységek munkájában, hogy Barack Obama 2012 végéig 45 ezer amerikai katona hazarendelését hirdette meg szerdai televíziós beszédében.

A magyar érdekeltségű Baglan tartományt nem érinti az átadási folyamat első fordulója – amely során Afganisztán helyi erőinek adná át az irányítást a NATO –, ezért a közeljövőben nem számítunk a Baglan tartományban állomásozó amerikai erők kivonására – tájékoztatta lapunkat a Honvédelmi Minisztérium. A HM közölte: mivel az átadási folyamat első fordulójában csak az északi Mazar-i-Sarif városa érintett, „így leginkább erről a területről várható amerikai csapatkivonás”.

Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az afgán rendőrök képzésével foglalkozó és különleges műveleteket végrehajtó amerikaiak tevékenysége sikeres volt: a tartomány romló biztonsági helyzetét nekik is köszönhetően sikerült stabilizálni. Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója is megerősítette lapunknak, hogy az amerikaiak látják, Baglanban nem visszafordíthatatlanok a folyamatok, így nem várható, hogy onnan csapatokat vonnának ki. Sztáray hozzátette, hogy a HM és a külügy együttműködésében új magyar Afganisztán-stratégia készül. Ez arra hivatott választ adni, hogyan illeszkedik be Magyarország a felelősség átadására összpontosító, 2014-ig tartó időszakba, illetve utána hogyan tudjuk segíteni Afganisztánt. (Munkatársunktól)


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.