Nem tudni, meddig jut a drónellenes menet

A krikettjátékosból politikussá vált Imran Khan és pártja megkezdte kétnapos, dróntámadások elleni felvonulását Pakisztánban.

Az amerikai dróntámadások elleni kétnapos menet Iszlámábádban kezdődött, a tiltakozók a veszélyes törzsi területre, Dél-Vazirisztánba tartanak. Imran Khan sok embert vár, habár azt még nem tudni, hogy a hatóságok a biztonsági kockázat miatt megengedik-e, hogy a vazirisztáni területen fejezzék be a demonstrációt. A dél-vazirisztáni hatóságok szerint ők nem adtak engedélyt, hogy Khan felvonulást, majd politikai gyűlést tartson, és nem is tudják biztosítani a résztvevők biztonságát.

A politikus szerint az amerikai dróntámadások rengeteg civilt megölnek, és emiatt egyre több pakisztáni támogatja a fegyvereseket. Az Egyesült Államok viszont azt állítja, hogy a pilóta nélküli repülőgépek légicsapásai csak elvétve követelnek civil áldozatokat, ráadásul nagyon hatékonyak a tálibok és az al-Kaida elleni harcban.

Khan ellenfelei szerint a politikus csak népszerűségét akarja növelni az akcióval, támogatói viszont úgy gondolják, Khant sokakkal ellentétben valóban érdeklik a pakisztáni emberek problémái. Asif Ali Zardari elnök is többször kifejezte már ellenérzéseit a dróntámadásokkal kapcsolatban, de nem tett semmilyen konkrét lépést, hogy megakadályozza az USA akcióit, és ezért sok pakisztáni úgy gondolja, az elnök hallgatólagosan beleegyezését adta a CIA támadásaira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.