Nem tudnának megállítani egy Breivikhez hasonló terroristát

A norvég titkosszolgálat (PST) képtelen előre jelezni a Breivikhez hasonló terroristák támadásait. A PST bemutatta a tavaly nyári tragédia értékelését.

-Lehetséges, hogy egy Breivikhez hasonló elkövető a jövőben terrorcselekményeket hajtson végre –mondta Roger Berg, a norvég titkosszolgálat (PST) vezetője, amikor bemutatták a nyilvánosságnak a július 22-ei események értékelését. Berg januárban vette át a posztot, miután Janne Kristiansennek le kellett mondania amiatt, mert nem kezelték megfelelően a támadást.

Anders Breivik tavaly nyáron először Oszlóban robbantott, majd Utoya szigetén mészárolt le 77 fiatalt, akik éppen ott táboroztak.

Ez volt az első alkalom, hogy a norvég rendőrség bevallotta, hamarabb is odaérhettek volna a szigetre. A rendőrség az oszlói bombázás után egy órával érkezett Utoyára.

A 37 oldalas jelentés azt elemzi, hogy a titkosszolgálat megakadályozhatta-e volna bárhogyan is a történteket, és hogyan kezelte az eseményeket.

-Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megakadályozni, ami történt. Breivik egyedül követte el tettét, ő egy nem megszokott világlátással rendelkező terrorista. Évekig egyedül tervezgette, hogy mit fog tenni, és nagyon vigyázott a biztonságra. Nem hinném, hogy képesek lennénk megtalálni egy Breivekhez hasonló terroristát – mondta Berg, aki szerint ha vigyázni akarnak egymásra, nagyon oda kell figyelni arra, hogyan nevelik a gyerekeiket, milyenek az iskolák.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.