Nem tudnak hazatérni a Horvátországból elűzött szerbek

Tizennégy évvel azután, hogy a horvát hadsereg elűzte őket otthonaikból, még mindig nem tudnak hazatérni a menekült szerbek - hangzott el a menekültek képviselőinek pénteki belgrádi sajtóértekezletén.

A Horvátországból néhány évre kiszakított, többségében szerbek lakta rész, a Krajina felszámolására indított, Vihar (Oluja) nevű hadművelet 1995. augusztus 4-én kezdődött. Pár nap alatt több mint 200 ezer szerb vált földönfutóvá, csaknem 3 ezret megöltek és 2 és fél ezer sorsa mindmáig ismeretlen.

Több mint nyolcezer család vár lakóhelye felújítására. Több száz házat még mindig nem adtak vissza eredeti, szerb tulajdonosának, s  mintegy 40 ezren várnak lakhatási engedélyük megújítására -  ismertette a rendelkezésére álló adatokat Milojko Budimir, a menekültek szervezetének elnöke.

Közölte, hogy a régi otthonukba visszatérni akarók gondjainak megoldásában jó együttműködésre számít Jadranka Kosor miniszterelnök új zágrábi kormányával. Mivel a háború után ő is egy elmenekült szerb házába költözött be, a miniszterelnök személyes jó példával  járhatna elöl és kiköltözésével megmutathatná, hogy őszintén törekszik a menekültek megsegítésére - fogalmazott a szerb aktivista.

Vladimir Cucic menekültügyi biztos szerint több mint 120 ezren már megpróbálkoztak a visszatéréssel, de csupán a 43 százalékuk, mintegy 60 ezer ember tudott megmaradni Horvátországban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.