Nem tudnak fizetni az önkormányzatok

A romániai települések mindössze tíz százaléka tudja eltartani magát saját bevételeiből, a többiek a megyéktől és a központi kormánytól érkező forrásokra vannak utalva.

Kilencven település, köztük a 36 ezer lakosú Székelyudvarhely a kiadásai negyedét sem tudja fedezni – derül ki a Közpolitikai Intézet (Institutul pentru Politic Publice – IPP) tanulmányából. Csak az utóbbi egy évben ezek az önkormányzatok 300 millió lejt kaptak az államkasszából (mintegy 19,5 milliárd forint). (Romániában 3200 község és város van. (Összehasonlításként a kétszer akkora Lengyelországban 2800 önkormányzat működik.) Ráadásul évről évre újabb települések jönnek létre. Az utóbbi tíz évben 22 falu vált önálló községgé.

A tanulmány szerint egy önkormányzat fenntartása évente minimum egymillió lejbe (65 millió forintba) kerül. Egy-egy településen az egy főre eső adóbevétel nem haladja meg az 50 lejt (3200 forintot), a költségek esetenként a bevételek több százszorosára tehetők. Ilyen esetben a polgármesternek egyetlen lehetősége van: koldul a megyei tanácsnál vagy a kormánynál.

Az adóbehajtás szintje is meglehetősen alacsony, és a település méretével ellentétes arányban csökken: a megyeszékhelyeken 70, a városokban 53, a községekben 30 százalék. Minél közelebb van az adminisztráció a polgárhoz, annál gyengébb az adófegyelem. A tanulmány emlékeztet, hogy a 2007–2013-ra szóló uniós költségvetés előkészítésekor a kormány vállalta, hogy az adminisztratív kapacitás növelését célzó operatív program keretében 2012-re 90, 2015-re pedig 95 százalékra emeli az adóbehajtási rátát.

Az IPP kéri a kormánytól, hogy szüntesse be a központi költségvetéstől függő önkormányzatok finanszírozását, azokat pedig, amelyek nem tudják növelni bevételeiket, olvasszák egybe a szomszédos településekkel. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.