Nem tudják feltörni az ETA-parancsnok számítógépének kódját

Nem tudja feltörni a spanyol rendőrség a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár terrorszervezet feltételezett vezetőjének számítógépeit védő kódokat - vált ismertté pénteken Madridban rendőrségi forrásból.

Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubinát, fedőnevén "Txerokit", hétfőn vették őrizetbe a francia hatóságok. Az elfogásakor lefoglalt két laptop adattárát egy internetről letölthető program védi, amelynek titkos kódjait a spanyol rendőrök nem tudják megfejteni.

A nyomozók szerint a számítógépes adatokhoz csak akkor tudnának hozzájutni, ha maga Txeroki elárulná nekik a jelszavakat, vagy pedig szerencsés véletlen folytán az őrizetbe vett férfi iratai közt rábukkannának a titkos kódokra.

Öt évvel ezelőtt Ibon Fernández Iradinak, az ETA akkori katonai vezetőjének őrizetbe vétele után a rendőrség egy cédulán bukkant rá a jelszóra. Ennek köszönhetően a hatóságok hozzáfértek Iradi számítógépéhez, amelyen részletes adatokat találtak az ETA szervezeti felépítéséről. Ez később lehetővé tette számos terrorista elfogását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.