Nem törődik a világ a kelet-afrikai éhínséggel

Majdnem egy év kellett hozzá, hogy nagyszabású segélyakció induljon a kelet-afrikai éhezők megsegítésére. Két angol segélyszervezet, az Oxfam és a Save the Children megelégelte a helyzetet és jelentést írt a témában.

Több ezer szükségtelen haláleset lett volna elkerülhető, ha a Nemzetközi Közösség hamarabb meghallja a Kelet-Afrikában dolgozó segélyszervezetek felhívásait és nem mulasztja el megtenni azokat a korai intézkedéseket, melyeket a helyzet megkövetelt volna, mondja két vezető brit segélyszervezet. Az Oxfam és a Save the Cildren szerint több mint fél évig tartott a többi segélyszervezetnek, hogy reagáljanak a közelgő éhínségre való figyelmeztetésekre, írja a BBC.

Egy fiú áll egy fa mellett, 2011 júliusában az éhínség sújtotta Kelet-Afrikában. A kenyai és etiópiai éhezők száma folyamatosan nő
A boy stands next to a tree in Barmil in this recently taken handout photo released on July 21, 2011. A wide swathe of east Africa, including Kenya and Ethiopia, has been hit by years of severe drought and the United Nations says two regions of southern Somalia are suffering the worst famine for 20 years, with 3.7 million people facing starvation. In the village of Barmil, people wait for water because their wells are dry. They are dependent on donations and a water truck which comes and fills the town water tank up. Many walk 6 hours each way to fetch water. REUTERS/Jakob Dall/Danish Red Cross/Handout (KENYA - Tags: ENVIRONMENT HEALTH IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT

Kenyában, Etiópiában és Szomáliában ez alatt az idő alatt legalább ötvenezer, maximum 100 ezer ember halt meg. A két szervezet szerint a kormányoknak, a donorszervezeteknek, az ENSZ-nek és az NGO-knak tanulniuk kell ebből a hibából. A jelentésben, aminek a „Veszélyes Késlekedés” nevet adták, azt írja: a segélyszervezetek kockázatkerülési gyakorlata miatt egy nagyszabású segélyakció akadt el.

A probléma másik része viszont az, hogy Kenya és Etiópia nem akarta bevallani, mekkora is a katasztrófa nagysága - ezenkívül az is a jelenlegi helyzethez vezetett, hogy a segélyszervezetek alkalmazottai bár korábban is látták a problémát, nem szóltak időben, sok adományozó szervezet pedig bizonyítékot akart arról, hogy egy humanitáriánus katasztrófa megakadályozásáért cselekednek – írja a jelentés.

A kifinomult rendszerek már 2010 augusztusában jelezték, hogy baj van, hathatós választ azonban mégis 2011 júliusáig halogatták. A jelentésekben azt írták: az alultápláltság Kelet-Afrika egyes részein jócskán meghaladta a veszélyesnek tekinthető szintet  és széles médialefedettségre van szükség, hogy a válságot kontrollálni tudják. A válság egyik periódusában az ENSZ úgy becsülte, hogy 10 millió ember szorul humanitárius segítségre. Több százezer menekült indult a menekülttáborok felé hogy ételt keressenek, főleg Szomáliából, ahol a kormánycsapatok az iszlamista al-Shababbal való összecsapásai miatt mindennapi életük ellehetetlenült.

Több figyelmet kell fordítani a kérdésre

A jelentés felszólítja a szervezeteket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a vészjelzésekre. - A nemzetközi közösség minden tagjának képesnek kell lennie, hogy megóvja az éhezőket az éhínség legrosszabb hatásaitól, még mielőtt ezek bekövetkeznének. Az éhhalál és a szenvedés, a pénzügyi költségek sokkal kisebbek lettek volna, ha a korai jelzéseket egy korábbi, összefogottabb válaszlépéssel reagálják. De a nemzeti kormányoknak is vállalnia kell a felelősséget emiatt. Ezért a kormányokat arra szólítják fel, hogy
hagyják jóvá az "Extrém Éhínség Vége" nevű megállapodást, melyet múlt szeptemberben terjesztettek elő. Kenya és Norvégia már aláírta a megállapodást, Nagy-Britannia pedig támogatásáról biztosította.

A jelentésben az Oxfam és a Save the Children azt írja: csakúgy felelősnek érzik magukat a mostani helyzetért, mint a többi ügynökség. – Mindannyiunknak vállalni kell a felelősséget ezért a veszélyes késlekedésért – mondta az Oxfam ügyvezető igazgatója, Barbara Stocking. – Mégis sokkoló, hogy a legszegényebb emberek szenvedik meg egy gyors és adekvát válasz hiányát. - A világ tud erről a vészhelyzetről, de nem törődik vele, míg csak az arcába nem nyomják a televízió sokkoló képeit a csontsoványra fogyott gyerekekről, ezt a groteszk helyzetet pedig nem hagyhatjuk tovább fennállni – tette hozzá a Save the Children szervezet vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.