Nem tett jót Merkel népszerűségének a japán katasztrófa

A kancellár népszerűsége azért is csökkenhetett, mert a japán reaktorbaleset után váratlanul elrendelte hét öregebb atomerőmű átmeneti bezárását - szembemenve korábbi elveivel. Az ellenzéki frakcióvezető, Frank-Walter Steinmeier népszerűbb, mint Merkel.

Meredeken csökkent Angela Merkel német kancellár népszerűsége egy szerdán megjelent közvélemény-kutatás eredményei szerint. A Forsa intézetnek a Stern magazinban megjelent felmérése szerint a lakosság körében mindössze 55 százalékos a német kormányfő támogatottsága. Ez négy százalékkal alacsonyabb, mint a legutóbb mért érték.

Angela Merkel német kancellár, Guido Westerwelle külügyminiszter társaságában
German Foreign Minister Guido Westerwelle (L) looks at German Chancellor Angela Merkel (C), Families Minister Kristina Schroeder (R) and Labour Minister Ursula von der Leyen before the start of the weekly cabinet meeting in Berlin March 30, 2011. REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS)

Megfigyelők szerint Merkel népszerűsége azért is zuhanhatott ekkorát, mert a kormányfő, aki régóta érvelt a németországi atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása mellett, a Japánt sújtó szökőár miatti reaktorbaleset után váratlanul irányt váltott. Elrendelte a hét legöregebb németországi atomerőmű átmeneti bezárását, és arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani a megújuló energiaforrásokra való átállást. Az ellenzék azzal vádolta a kancellárt, hogy szavazatok szerzése érdekében változtatott elvein.

Frank-Walter Steinmeiernek, az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) alsóházi frakcióvezetőjének 56 százalékos a tetszési indexe, vagyis megelőzte a kancellárt. A korábbi években merkelt Karl-Theodor zu Guttenberg, egykori védelmi miniszter előzte meg, aki egy hónapja mondott le, mert kiderült, plagizált a doktori disszertációjában.

A március 24-25-i felmérés szerint a német parlamenti pártok közül a kereszténydemokraták (CDU) 33 százalékon állnak, nyolc százalékkal megelőzve a legerősebb ellenzéki pártot, az SPD-t. Felthetően a japán katasztrófa hatása az is, hogy jelentősen nőtt a Zöldek támogatottsága, amely eléri a 21 százalékot.

(hirado.hu/Reuters)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.