Nem tetszik a republikánusoknak Obama új védelmi minisztere

Chuck Hagelről még csak nem is szavazhatott a szenátus. Az elnök nemzetbiztonsági csapatának felállítását nem „szokás” hasonló obstrukcióval akadályozni.

Váratlan akadályt gördített Barack Obama egyik miniszterjelöltjének kinevezése elé a szenátus. A republikánus szenátorok csütörtökön meggátolták, hogy a testület szavazzon az elnök jelöltjéről a miniszteri posztra. Chuck Hagel ráadásul saját párttársuk, egykori nevadai szenátor és a vietnami háború veteránja. Általános vélekedés szerint Hagel megkapná a beiktatásához szükséges szavazatokat – ahhoz elég az egyszerű többség is a 100 fős testületben. Ám a republikánusok most egy olyan eljárási szabályt használtak ki, melynek alapján ahhoz, hogy a kérdést szavazásra bocsássanak, 60 szavazat szükséges, ez pedig nem lett meg. A szenátusban a demokraták vannak többségben, de csak 55 szavazattal bírnak, ilyen módon a republikánusok élhetnek az obstrukció lehetőségével.

Az obstrukció nem újdonság a szenátusban, a csütörtöki eset mégis fordulópontot jelent, mert az elnök nemzetbiztonsági csapatának felállítását nem volt „szokás” akadályozni – emlékeztet a The Washington Post. A demokraták szerint a republikánusok politikai célokra próbálják felhasználni egy fontos poszt jelölési folyamatát. A republikánusok viszont azzal érvelnek: az illetékes bizottság csak két nappal korábban, kedden hagyta jóvá Hagel jelöltségét. Ezért több időre van szükségük, hogy döntsenek.

Ám a szenátus csak február 26-án ül össze legközelebb, így csak ekkor szavazhat újra. A The New York Times szerint ez rengeteg alkalmat ad arra Hagel kritikusainak, hogy további támadásokat intézzenek jelöltsége ellen. Obama jelöltje ugyanis heves indulatokat váltott ki mindkét oldalon. A republikánusok úgy vélik, cserbenhagyta őket, amikor felemelte a szavát az iraki háború ellen, azaz George W. Bush ellen fordult. Kritizálták még egy korábbi, homofób kijelentése miatt és azért is, mert izraeli lobbisták szerint nem támogatja eléggé a zsidó államot.

A Fehér Ház közleményben reagált, mely szerint a republikánusok a „politikai pozőrködést” a nemzetbiztonság elé helyezték. „66 ezer amerikai nő és férfi van Afganisztánban, és szükségünk van az új védelmi miniszterre, hogy részt vegyen fontos döntések meghozásában arról, hogyan fejezhetjük be ezt a háborút.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.