Nem tetszik a képviselői eskü

Alig néhány héttel a mianmari parlamenti választások után az Aung Szan Szjú Ki fémjelezte Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) máris bojkottálja a törvényhozást.

A 43 új honatya a képviselői eskü szövegét kifogásolja, „antidemokratikusnak” tartva, hogy az eskü jelenlegi szövegében az „és megőrzi az alkotmányt” kitétel szerepel, ami helyett az NLD inkább az „és tiszteletben tartja az alkotmányt” fordulatra szeretne esküt tenni.

A történelminek kikiáltott áprilisi megméretésen a Nobel-békedíjas Aung Szan Szjú Ki pártja a kiadó 45 helyből szerzett meg 43-at, amivel a legnagyobb ellenzéki erővé vált a katonai diktatúra irányítása alatt álló országban. Sokat ez a győzelem a gyakorlatban azonban nem jelent, hiszen a hadsereg pártja, a Egyesült Szolidaritás és Fejlődés Párt (USDP) a képviselői helyek 80 százalékán rajta tartja a kezét, még a polgári kormányzat felé tartó átmenetet biztosítani hivatott 2008-as alkotmány szerint is. Az USDP többsége megnehezíti, hogy az ellenzék által követelt változtatásokat végrehajtsák a képviselői eskü szövegén – emlékeztetnek megfigyelők.

A Thein Szein elnök vezette mianmari rezsim kínosan ügyelt az április 1-én tartott választások tisztaságára, és ennek meglett a gyümölcse is. az Egyesült Államok és az Európai Unió is enyhített ugyanis az országgal szemben hatályban lévő szankciókon. Washington pénteken törölte el a „technikai segítségre” vonatkozó tilalmat, és arra készül, hogy fokozatosan enyhítsen a pénzügyi, illetve a befektetési korlátozásokon is. Bár a fegyverembargó és az importtilalom marad, de a mianmari politikusok beutazási tilalmának nemsokára vége. Hasonló lépéseket fontolgat az Európai Unió és Ausztrália is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.