Nem tárgyalnak tovább az Igazi Finnek

Az euroszkeptikus Igazi Finnek pártja kivonul a kormányalakítási tárgyalásokról, mivel nem ért egyet a Portugáliának nyújtandó uniós segélycsomag tervével, amelyet a két másik finn párt támogat.

"Nem vehetünk tovább részt a kormányalakítási tárgyalásokon, tekintettel a (leendő koalíciós partnerek) álláspontjára. A nézetek annyira különbözőek, hogy nem lehet közös nevezőre hozni őket" - jelentette ki csütörtök délelőtt Timo Soini pártelnök újságírók előtt. Az Igazi Finnek pártja ennek megfelelően ellenzékbe vonul, noha az április közepén rendezett parlamenti választásokon a harmadik legerősebb pártként futott be, csaknem megötszörözve szavazótáborát az előző választásokhoz képest.

A koalíciós tárgyalásokon részt vevő két másik párt, a konzervatívok és a szociáldemokraták szerdán megállapodásra jutottak arról, hogy Finnország bizonyos feltételek teljesülése esetén támogatni fogja a Portugáliának tervezett uniós segélycsomagot.

Helsinki megfigyelők arra számítanak, hogy a kormányalakítással megbízott Jyrky Katainen a populista Igazi Finnek kiválása nyomán két kisebb parlamenti pártot kér fel a koalíciós tárgyalásokon való részvételre. Finnországban lényegében csak Timo Soini pártja utasítja el Portugália megsegítésének uniós tervét, amelyről a jövő héten döntenek az EU-tagállamok pénzügyminiszterei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.