Nem találnak fogást a cseh kommunistákon

A belügyminisztérium elemzését szerdai ülésén vitatja meg a cseh kabinet, s dönt arról is, hogy a szakértők álláspontja ellenére kezdeményezik-e a KSCM betiltását a Legfelsőbb Bíróságon.

Nincs kellő jogalap a Cseh és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) betiltására. Az illetékes biztonsági szolgálatnak sincsenek olyan információi, amely alapján feltételezni lehetne, hogy ez a politikai tömörülés alkotmányellenes tevékenységet végezne – ezzel a megállapítással zárták le a prágai belügyi tárca által felkért, a csehországi szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó – szakértők azt a vizsgálatot, amelyet Petr Necas kormányfő rendelt el. Tavaly a prágai felsőház határozatban szólította fel a kabinetet a megfelelő jogi lépések megtételére a KSCM mielőbbi betiltása érdekében. A szenátorok szerint az egykori állampárt jogutódja nem határolódott el a letűnt rezsimben elkövetett súlyos bűntettektől, programja pedig nem zárja ki az osztályharcot és a fennálló rend erőszakos megdöntésének lehetőségét. A szakértők ellenben úgy vélekedtek, hogy a politikai pártok tevékenységét addig nem lehet korlátozni, ameddig a működésével nem veszélyezteti a demokratikus társadalmi rendet és a polgárok szabadságjogait. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a KSCM ideológiája és programja bizonyos körülmények között komoly kockázati tényezőt jelenthet, ezért javasolták a kommunista párt tevékenységének és a szélsőséges baloldali ifjúsági és civil szerveződésekhez fűződő kapcsolatainak törvényes ellenőrzését. A belügyminisztérium elemzését szerdai ülésén vitatja meg a cseh kabinet, s dönt arról is, hogy a szakértők álláspontja ellenére kezdeményezik-e a KSCM betiltását a Legfelsőbb Bíróságon.

Jirí Dienstbier, a cseh szocdemek (CSSD) vezetőségi tagja szerint a kommunista pártot röviddel a rendszerváltás után kellett volna betiltani, mára már ilyen lépés aligha indokolható. Vojtech Filip, a KSCM elnöke pedig úgy vélekedett, hogy a jobboldali kormány  ezzel a erőfeszítésével és a betiltás lebegtetésével a szegényebbeket és a középrétegeket sújtó megszorító intézkedéseik súlyos társadalmi következményeiről igyekszik elvonni a közvélemény figyelmét. Rámutatott arra is, hogy négy éve Mirek Topolánek kormányának hasonló beadványát bíróság alaptalannak minősítette és elutasította. - Most sem lesz másként, ha ismét megteszik ezt a lépést- tette hozzá.

A KSCM két évtizede stabil parlamenti párt, a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon 11,27 százalékot kapott, amellyel a negyedik helyen végzett.

Vojtech Filip kommunista pártelnök egy 2006-os választási prospektuson.
Czech Communist Party (KSCM) supporter reads a leaflet, introducing and picturing the party leader Vojtech Filip, during the final pre-election campaign in central Prague's Venceslas Square June 1, 2006. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.