Nem szántják fel a világot Snowdenért

Barack Obama csütörtökön mondta, hogy ő aztán nem száll fel a világ minden repülőgépére egy harmincéves „hacker” miatt. Se Vlagyimir Putyint, se Xi jinpinget nem hívta fel az ügyben.

Az ismert nemzetközi lehetőségeket fogja kimeríteni az Egyesült Államok az amerikai hatóságok nagyszabású adatgyűjtési és megfigyelési programját leleplező Edward Snowden kiadatásakor – jelezte csütörtökön Barack Obama amerikai elnök. Obama Szenegálban nyilatkozott az ügyről: ahogy fogalmazott, ő aztán nem fog felszállni a világ minden repülőgépére egy harmincéves „hacker” miatt, azt, hogy Snowdent kiadják az Egyesült Államoknak, az amerikaiak az ismert csatornákon keresztül próbálják meg elérni. „Nem fogunk alkudozni, és engedni más ügyekben csak emiatt” – szögezte le az amerikai elnök.

Állítása szerint Obama sem az orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, sem a kínai Xi Jinpinget nem hívta fel Snowden miatt. Nem kellett – mondta erről. Snowden vasárnap óta Moszkvában, a seremetyjevói repülőtér tranzitjában vesztegel, arra várva, hogy Havannába repülhessen, majd pedig a neki politikai menedékjogot adó Ecuadorba menekülhessen. A harmincéves amerikai férfi Hongkongból ment az orosz fővárosba, amit a közkeletű gyanú szerint aligha tehetett volna meg a kínai központi hatalom jóváhagyása nélkül.

Snowden a CIA és a megfigyeléseket végző Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusaként a Guardianen és a Washington Poston keresztül május végén információkat szivárogtatott ki arról, hogy az NSA a nagy szolgáltatók, a Facebook, a Google és az Apple közreműködésével évek óta amerikaiak és külföldiek millióinak az internetes és a mobiltelefonos kommunikációjáról gyűjt és tárol adatokat. A szivárogtatás miatt Snowden ellen az Egyesült Államokban kémkedés, kormányzati tulajdon eltulajdonítása és titkos hírszerzési információk jogosulatlan személyeknek történő átadása miatt vádat emeltek. Ha egy esetleges perben bűnösnek találják, vádpontonként maximálisan tíz év börtönt kaphat.

Obama csütörtöki bejelentésétől függetlenül az amerikaiak már megfenyegették Ecuadort, annyira, hogy Quito válaszul felmondott egy évi 23 millió dolláros kétoldalú kereskedelmi szerződést. Washingtont az ügyben ecuadori politikusok élesen bírálták, de nem sietnek ők sem: ahogy Ricardo Patino külügyminiszter korábban jelezte, hónapokig tarthat, amíg a dél-amerikai ország hatóságai eldöntik, hogy politikai menedékjogot adnak Snowdennek.

Barack Obama a szenegáli sajtótájékoztatóján. Washington nem akar más ügyekben engedni
U.S. President Barack Obama listens to a question during a joint news conference with Senegal's President Macky Sall (not pictured) at the Presidential Palace in Dakar June 27, 2013. Obama's trip, his second to the continent as president, will take him to Senegal, South Africa and Tanzania. REUTERS/Gary Cameron (SENEGAL - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.