Nem számít ha létezett megállapodás Karadzic és Holbrooke között

Elutasította a hágai Nemzetközi Törvényszék kedden Radovan Karadzic beadványát, amelyben az egykori boszniai szerb vezető az ellene indított eljárás megszüntetését kérte arra hivatkozva, hogy 1996-ban a volt amerikai főtárgyaló büntetlenséget ígért neki.

Karadzic májusban kérelmezte az eljárás leállítását a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéktől. Azt állította, hogy Richard Holbrooke, az Egyesült Államok egykori balkáni különmegbízottja 1996 júliusában titkos alkut kötött vele, és ebben vállalta, hogy megvédi őt a nemzetközi jogi eljárásoktól.

A törvényszék határozatában egyetértett a testület egy korábbi döntésével, amelynek értelmében még ha valóban létezett is titkos megállapodás Karadzic és Holbrooke között, az a bíróságot nem kötelezi semmire. A népirtással és háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezető ettől függetlenül bemutathatja a bíróság előtt azokat a bizonyítékokat, amelyek szerinte alátámasztják a titkos alku létrejöttét, mert ezek esetleg befolyásolhatják a büntetés mértékét, ha bűnösnek találják.

Holbrooke, aki jelenleg Barack Obama amerikai elnök Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó különmegbízottja, mindeddig tagadta, hogy létrejött volna bármilyen titkos megállapodás közte és Karadzic között.

A volt boszniai szerb vezető pere október 21-én kezdődik Hágában. Szeptember elején Karadzic az eljárás tíz hónappal történő elhalasztását kérte arra hivatkozva, hogy a vád által összeállított iratokat - 938 ezer oldalt - elolvasni sem lehet hamarabb, a törvényszék azonban mindeddig nem adott helyt kérésének.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.