Nem száll le Washington az Orbán-kormányról

Éles bírálattal illette a magyar kormány politikáját egy amerikai külügyi vezető egy keddi, washingtoni kongresszusi meghallgatáson.

Thomas Melia, a demokráciáért és az emberi jogokért felelős helyettes külügyi államtitkár úgy fogalmazott az amerikai képviselőház Európa-ügyi albizottsága előtt: a Fidesz-kormány olyan lépéseket tesz, amelyekkel korlátozza a „fékek és egyensúlyok" (checks and balances) elvét (ez a végrehajtó hatalmat visszafogó intézményi korlátokat jelenti). A testület ülésén Melia azt mondta: Törökország mellett Magyarországon is olyan nagyszabású alkotmányos reform megy végbe, amely „bizonyos aggodalmakat és nyugtalanságot keltett” washingtoni körökben. Írásban beadott felszólalásában - amelyet szóban csak tömörítve ismertetett - az amerikai külügyi illetékes leszögezi ugyan, hogy hazánk az EU és a NATO fontos tagja, de szavai szerint több közelmúltbeli esemény is komoly aggodalomra ad okot. Említést tesz arról, hogy az „egypárti kormány" arra használja fel példátlan, kétharmados parlamenti többségét, hogy megszilárdítsa a hatalmát, és egyben megkösse a jövőbeli demokratikus kormányok kezét. Utalást tesz a médiatörvényre is: a „médiafelügyeleti testület tagjait például a kormánypárthoz tartozó jelöltekkel cserélték fel" - hangzik a megállapítás.

Az új csapásirány azonban a vallásszabadságról és a vallásfelekezetekről szóló magyar törvény, amelynek kapcsán Melia emberére talált a meghallgatáson elnöklő Dan Burton republikánus képviselőben. Burton tiltakozó levelet és „elnyomótörvényt" emlegetett, és azt firtatta az államtitkár előtt, egyáltalán szabadon gyülekezhetnek-e Magyarországon azon felekezetek tagjai, amelyek nem szerepelnek a kivételezett helyzetű tizennégy vallás között. Melia azt mondta, a jogszabály végrehajtása a jövőben derül ki, de megemlítette: a budapesti amerikai nagykövetség napirenden tartja a kérdést a magyar illetékeseknél. „Megkérjük a (magyar) kormányt, hogy odafigyeléssel vizsgálja felül az új törvényt" - áll az írásbeli hozzászólásban. Más kérdésekről szólva elismerő szavakat is tartogatott Magyarországnak, így például arra, hogy tartani kell-e hazánkban a túlzott orosz befolyástól, azt felelte: a magyarok jók abban, hogy nemet mondjanak, ha valamit nem akarnak. Ezt tanúsítja szerinte az (1990 óta megtartott) hat parlamenti választás is, amelyeken ötször váltották le a hivatalban lévő kormányt. 

A meghallgatáson Melia első helyen sorolta ugyan Magyarország problémáit, de az albizottsági ülés témája általában véve a kelet-európai demokráciák helyzete volt. A térségben hátrányosan különböztetik meg a romákat, és igen gyakoriak az antiszemita, valamint muzulmánellenes incidensek - mutatott rá Melia. A legtöbb szót a felszólalók a volt szovjet térség, elsősorban Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország gondjainak szentelték. - Erős támogatásunk .. nélkül milliókat ítélünk elnyomásra. Nem szabad ezt megengednünk - mondta Burton. - A demokráciák folyamatban lévő műveletek.. A demokrácia nem tökéletes rendszer. Lehet, hogy a választók olyanokat szavaznak meg, akiket nem szeretünk - fogalmazott Gregory Meeks; a demokrata párti afroamerikai képviselő különösen érdeklődött a térségbeli romák sorsa iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.