Nem süllyed el a nehézsúlyú miniszter

„Bocsáss meg, Kudrin” feliratú táblákkal kéne menniük a pénzügyminisztérium elé – javasolta három éve Anatolij Csubajsz egykori pénzügyminiszter azoknak, akik a földgáz- és kőolajexportból felhizlalt Stabilizációs Alap létjogosultságát vitatták.

A 2004-ben létrehozott alap a 2008-ban kirobbant gazdasági válság alatt megmutatta hasznát: az orosz költségvetés nagyobb megrázkódtatások nélkül élte túl a GDP hét százalékos zuhanását. A biztonsági tartalék megvalósítása Alekszej Kudrin nevéhez fűződik. A közgazdász szakma ezt tekinti a szigorú fiskális politikát követő liberális pénzügyminiszter 11 éves munkássága egyik legnagyobb eredményének.

Kudrin látványos hétfői menesztését ezért is tartják sokan rendkívül rossz üzenetnek. - Kudrin a kormány egyik legjobb szakértője, aki élvezi a befektetők bizalmát – nyilatkozta egyik elődje, Mihail Zadornov. A jelenleg bankelnökként dolgozó szakember szerint az időzítés különösen rossz, tekintettel a közelgő elnökválasztásra és a bizonytalan világgazdasági helyzetre. Zadornov szavai azért is sokatmondóak, mert őt tartják Kudrin egyik lehetséges utódjának.

Igaz, a piac egyelőre nem ijedt meg a hadi- és szociális kiadások növekedése ellen korábban is tiltakozó miniszter távozásától: kedden az orosz tőzsdeindexek 2,7 százalékkal emelkedtek. Szakértők szerint a magyarázat egyszerű: a távozás nem hat az olajárakra, így a nyersanyagkivitelre építő orosz gazdaságban sem ingott meg látványosan a befektetők bizalma, legalábbis egyelőre.

Kudrin teátrális elmozdítása közvetlen kapcsolatban áll a jövő évi elnökválasztással kapcsolatos hétvégi döntésekkel: az Egységes Oroszország (JeR) pártjának ülésén Dmitrij Medvegyev elnök Vlagyimir Putyin kormányfőt javasolta elnökjelöltnek a márciusi választásokra, míg Putyin a jelenlegi elnököt kormányfőnek, a JeR által borítékolhatóan megnyerhető idén decemberi parlamenti választásokhoz kapcsolódva. (Igaz, a JeR jelenleg kétharmados többsége elveszhet.) Egy nappal később a Washingtonban járó Kudrin váratlan élességgel reagált a történtekre, kijelentve, hogy nem kíván dolgozni Medvegyev kormányfősége alatt. Az orosz sajtónak nyilatkozó források szerint a pénzügyminiszter túllőtt a célon, „kicsit többet mondott, mint amennyit akart”, és ebben személyes sértettsége is szerpet játszhatott: a hírek szerint korábban ígéretet kapott arra – vélhetően Putyintól -, hogy kormányfői megbízást fog kapni. (Az elmúlt hónapban felmerült verziók szerint Medvegyev az Alkotmánybíróság élére került volna.) A nyilatkozatra Medvegyev hétfőn nyilvánosan szőnyeg szélére állította Kudrint, lemondásra szólítva őt fel. Az 51 éves miniszter ezt néhány órával később, Putyinnal való telefonbeszélgetése után tette meg.

Ugyanakkor senki sem kételkedik abban, hogy a kormányfővel régi munkakapcsolatban lévő minisztert – mindketten Szentpéterváron dolgoztak a néhai Anatolij Szobcsak polgármestersége alatt, csakúgy, mint Medvegyev – Putyin nem hagyja munka nélkül. Legvalószínűbb verzióként az orosz Központi Bank vezetése merült fel. (Hosszabb távon akár még kormányfő is lehet belőle, ha az elkerülhetetlennek látszó népszerűtlen gazdasági intézkedések levezénylését Putyin – jövőre már államfőként – vele látja megvalósíthatóbbnak.) Kudrin nem egyszerűen régi munkatársa Putyinnak: nem kis szerepe volt abban, hogy Szobcsak veresége után vele együtt Putyin is a fővárosba jöhetett: Kudrin ugyanis első kormányzati megbízásakor 1996-ban az elnöki adminisztráció ellenőrzési igazgatóságát vezette, amit távozásakor – miután ő maga pénzügyminiszter-helyettessé lett –  az ő javaslatára az akkor még kevéssé ismert Putyin vehetett át.

Kudrin látványos hétfői menesztését sokan rendkívül rossz üzenetnek tartják
Russia's Finance Minister Aleksey Kudrin attends the Development Committee meeting during the annual IMF-World Bank meetings in Washington September 24, 2011. REUTERS/Yuri Gripas (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.