Nem sikerült menesztenie a pénzügyminisztert a szlovák ellenzéknek

Nem sikerült leváltania az ellenzéknek Ján Pociatek szlovák pénzügyminisztert. A pozsonyi parlament rendkívüli ülésén szerdára virradóra megtartott szavazáson a jelenlévő 115 képviselő közül csak 53-an támogatták az ellenzék javaslatát, míg 60-an ellen voksoltak.

Az ellenzék azért szerette volna menesztenie Pociateket, mert szerinte a miniszter nem az állam érdekének megfelelően cselekedett a szlovák állami kézben lévő Tipos sportfogadási iroda és a cseh Sportka szerencsejáték iroda közti per során.

A rendkívüli ülés összehívását Ján Pociatek leváltására a három ellenzéki párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - kezdeményezte.

A független szlovák sajtó már előre azt írta, hogy a kezdeményezése kudarcra van ítélve, mert a 150 tagú törvényhozásban az ellenzéknek nincs annyi képviselője, hogy egymagában le tudja váltani a minisztert. Az ellenzék eddig hét esetben nyújtott be bizalmatlansági indítványt a parlamentben kormánytagok ellen, de egyetlen esetben sem járt sikerrel. Pociatek ellen ez volt a második sikertelen indítvány.

Tiposnak a múlt heti bírósági döntés alapján kétmilliárd koronát kellene kifizetnie a Sportkának, illetve annak a cseh vállalkozónak, aki megvette a Sportka kinnlevőségeit. A szlovák parlament pénteken rendkívüli, gyorsított eljárásban elfogadta a polgári perrendtartás módosítását, amely lehetővé tette az államnak, hogy ne kelljen fizetnie. A törvénymódosítást az államfő még aznap aláírta.

A szavazást megelőző több mint hatórás indulatos vitában a kormányoldal és az ellenzék egymást vádolta a felelősséggel, illetve a felelőtlenséggel. Ivan Miklos, volt pénzügyminiszter szerint a Tipos ügy korrupciógyanús és Robert Fico kormányfő is bűnrészes, ha védi a hibát hibára halmozó pénzügyminiszterét. Fico ezt kikérte magának, és bejelentette: büntetőfeljelentést tesz a volt miniszter ellen. A kormányfő szerint Pociatek úgy zárta le a Mikulás Dzurinda vezette korábbi kormány idején keletkezett ügyet, hogy abból a lehető legkisebb kára származzon az államnak.

A zavaros ügy több éve húzódik, és a szlovák legfelsőbb bíróság a múlt héten hozott döntést, amely lezárta volna azt. A Sportka azért perelte be a Tipost, mert szerinte jogosulatlanul használta a védjegyét és know-how-ját, amely a Sportka játék- és fogadási szabályait is magába foglalja.

A szlovák sajtó szerint a Tipos az összegből már 490 millió koronát kifizetett a Sportkának, de az összeg további részét csak állami kölcsönből tudta volna fedezni. "Nem adunk erre a célra egyetlen állami koronát sem" - mondta Fico.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.