Nem repülhetett át Puerto Rico felett a venezuelai elnök

Venezuela azt állítja, az USA megtagadta, hogy Maduro elnök gépe átrepüljön Puerto Rico felett. A karibi ország külügyminisztere szerint ez agresszió, Washington cáfol.

Az Egyesült Államok megtagadta az átrepülési engedély megadását a venezuelai elnöktől - jelentette be helyi idő szerint csütörtökön este Caracasban Elias Jaua külügyminiszter.

A miniszter szerint Nicolás Maduro elnök pénteken indult volna hivatalos látogatásra Kínába, és útban az ázsiai ország felé az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico légtere felett repült volna át. A külügyminiszter az amerikai lépést „agressziónak” nevezte, és kijelentette, hogy bármit megtesznek, ha az USA nem visszakozik ettől az új támadástól Venezuela szuverenitása ellen". Jaua hozzátette, Washingtonnak nincs joga, hogy megtagadja az engedélyt egy elnöki géptől.

Washingtoni részről cáfolták a caracasi vádakat. Ahogy Marie Harf külügyi szóvivő jelezte, az amerikai hatóságok az utolsó pillanatban, csütörtök éjjel engedélyt adtak arra, hogy Maduro átrepüljön Puerto Rico felett. Harf elmondta, hogy a venezuelaiak egy nappal indulás előtt kértek engedélyt a belépésre, annak ellenére, hogy tudják, ezt három nappal az időpont előtt kellett volna megtenniük, Maduro gépe ráadásul nem is hivatalos állami járat volt. „Az amerikai hatóságok ennek ellenére rendkívüli erőfeszítést tettek azért, hogy órákon belül kiadhassák az engedélyt” – hangzik a State Department hivatalos álláspontja.

Az engedély állítólagos megtagadása miatt Evo Morales bolíviai elnök szolidaritását fejezte ki Madurónak csütörtök este – írja a Reuters. Július elején Franciaország, Portugália, Olaszország és Spanyolország nem engedélyezte, hogy Morales gépe berepüljön a légterükbe, azt gyanították ugyanis, hogy Morales az elnöki repülőn Edward Snowdent rejtegeti, aki megszellőztette az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási és megfigyelési módszereit. Nem sokkal az incidens után Maduro bejelentette, hogy befogadja a Washington által üldözött informatikust.

Morales utalt arra is, hogy a Madurót ért sérelmekről megbeszélést kezdeményez a Karib-térségi és Latin-amerikai Államok Szövetségének (CELAC) 33 tagállamával, ahol a bolíviai kormány azt javasolja majd, hogy a CELAC országok hívják vissza amerikai nagyköveteiket. Felvetette azt is, hogy a CELAC tagjainak nem kellene ellátogatniuk az ENSZ Közgyűlésére.

Maduro nem sokkal később azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy nem akarnak vízumot adni miniszterének, Wilmer Barrientosnak, aki az ENSZ Közgyűlésének kedden kezdődött ülésszakára utazna New Yorkba. „Turistaként akarunk menni? Az ENSZ-hez megyünk. Kötelességük vízumot adni minden delegációnak” - elégedetlenkedett Maduro.

Venezuela és az Egyesült Államok között évek óta feszült a kapcsolat. Három évvel ezelőtt mindkét ország hazarendelte a Washingtonban, illetve Caracasban akkreditált nagykövetét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.