Nem puccs az elnökgyilkosság

Ügyvezető államfőt jelöltek ki Bissau-Guineában Joao Bernardo Vieira tegnapi meggyilkolása után. Az országban helyreállt a nyugalom, miután a hadsereg bejelentette, tiszteletben tartja az alkotmányt és a demokráciát. „Egy államfő meggyilkolásáról van szó” – szögezte le egy tiszt.

Az alkotmánynak megfelelően a parlament elnökét bízták meg ideiglenesen  az államfői teendők ellátásával kedden Bissau-Guineában, ahol előző nap katonák meggyilkolták Joao Bernardo Vieira köztársasági elnököt. Az alkotmány előírása szerint két hónapon belül kell új elnököt választani a nyugat-afrikai országban, addig Raimundo  Pereira tölti be az államfői tisztséget.

Hírügynökségi jelentések szerint keddre helyreállt a nyugalom  Bissau-Guineában.

Vieirát feldühödött egyenruhások ölték meg, néhány órával azután, hogy merénylet áldozata lett a hadsereg  vezérkari főnöke, Batista Tagmé Na Waié tábornok.
A hadsereg kijelentette, hogy az elnök haláláért egy  elszigetelt csoport a felelős.

Az Afrikai Unió Béke és Biztonsági Tanácsa kinyilvánította, hogy a dolgok jelenlegi állásának ismeretében nem tekinti puccsnak a  történteket, miután a hadsereg tisztjei kinyilvánították, hogy tiszteletben tartják az alkotmányt és a demokráciát. „Egy államfő  meggyilkolásáról van szó” – szögezték le mindazonáltal.

A nemzetközi közösség mindkét gyilkosságot elítélte. A  Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) miniszteri  delegációt küldött Bissau-Guineába, hogy felmérje a helyzetet.

Az elnök holttestének boncolásánál jelen lévő egyik orvosszakértő elmondta, hogy gyilkosai brutálisan összeverték Vieirát, majd több lövéssel kioltották az életét.

A 69 éves Vieira közel 23 évig állt Bissau-Guinea élén. A volt diktátort 1998-99-ben polgárháború űzte el a  hatalomból, de 2005-ben újra megválasztották államfőnek. Vieira és a vezérkari főnök viszonya régóta feszült volt, a hadsereg vezetője azzal vádolta az elnököt, hogy merényletet szervezett ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.