Nem napolják el a cseh elnökválasztást

A cseh Alkotmánybíróság pénteken délután egyhangúlag úgy döntött, hogy az elnökválasztás első fordulóját az eredeti időpontban, vagyis január 11-én és 12-én tartják meg.

A cseh Alkotmánybíróság pénteken délután egyhangúlag úgy döntött, hogy az elnökválasztás első fordulóját az eredeti időpontban, vagyis január 11-én és 12-én tartják meg. Két héttel később pedig a második kört, amennyiben előzőleg egyik jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok több mint ötven százalékát.

A voksolások elhalasztását Tomio Okamura cseh-japán állampolgárságú üzletember kérte, akit a cseh belügyminisztérium illetékesei azért zártak ki a jelöltek listájáról, mert állításuk szerint az őt támogató aláírások közül sok érvénytelen volt, s emiatt nem teljesítette az előírt feltételeket. Ő ezt a megállapítást visszautasította, s valamennyi aláírás újraszámolását követelte. Elnökjelölt a cseh törvény szerint az lehetett, aki legalább 50 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze vagy pedig húsz képviselő, illetve tíz szenátor közösen indította őt. Tomio Okamura függetlenként az első lehetőséget választotta. A taláros testület további három személy jogorvoslati kérelmét is elutasította.

Véglegessé vált tehát, hogy kilenc jelölt indul a voksoláson. A legújabb felmérések szerint közülük Jan Fischer volt kormányfő és Milos Zeman, a cseh szocdemek egykori elnöke a legesélyesebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.