Nem működik az észak-koreai műhold?

Feltehetőleg nem működik a múlt héten felbocsátott észak-koreai műhold – ha egyáltalán műhold –, mert nem bocsát ki semmilyen jelet, állította hétfőn egy amerikai asztrofizikus, aki figyeli a műholdak működését.

Észak-Korea, a nemzetközi közösség figyelmeztetésével dacolva szerdán állította Föld körüli pályára állítólagos első műholdját, amelyről azt állította, hogy egyebek mellett hazafias mozgalmi dalokat fog sugározni. A nemzetközi közösségből sokan interkontinentális ballisztikus rakétával végzett, katonai célú kísérletnek tartják a rakétaindítást. Maga a felbocsátás sikeres volt.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ tudósa állítása mellé hozzátette: nem tudja, hogy az állítólagos műhold működött-e közvetlen pályára állása után, elképzelhető, hogy igen. De lehetséges, hogy a szatellit olyan gyenge jelet bocsát ki, hogy az érzékelhetetlen. A másik probléma az, hogy a műhold által visszavert fény folyamatosan változik, ami arra utal, hogy a Nap sugarai más és más szögben esnek rá, vagyis nincs pontosan a Föld felé irányítva. Mindazonáltal egyértelműen Föld körüli pályán kering – tette hozzá.

A www.n2yo.com című oldal szerint a Kvanmjonszon-3 (Fénylő Csillag) legalább 505 kilométer magasságban keringett bolygónk körül, amint Észak-Korea jelezte is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.