Nem minden románnak ünnep Trianon

A magyarországi románok ugyanúgy nem tudnak ünnepelni december elsején, mint a romániai magyarok – világít rá az Adevarul. A lap cikksorozatot közöl a magyarországi románokról, új riportjában pedig azt mutatja be, hogyan viszonyul a közösség a saját és az országa történelméhez.

Az írás sorra veszi a magyar történelemnek azokat a mozzanatait, amelyek a románok szerint tévesek. A gyulai Nicolae Bălcescu Líceum diákjai azt tanulják, hogy a románok három hullámban érkeztek a mai Magyarország területére. Valamennyien jobbágyok voltak, és jobb életkörülményeket kerestek. Csak a makedorománok voltak tehetősebbek – sorolja a „hibákat” az Adevarul, megjegyezve, hogy a gyerekeknek mindezt egy vadonatúj tankönyvből tanítják, amelyet ebben az iskolai évben vezettek be.

A lap által megkérdezett szakértők szerint a magyarok elferdítik a történelmet, hiszen tagadják a románok kontinuitását. – Ráadásul ez a szemlélet meggyökerezett a magyarországi románok körében – sajnálkozik a cikkíró, aki a hivatkozott szakértők közül név szerint mindössze Marius Diaconescut említi.

Diaconescu a magyar közvélemény előtt a székely történelemkönyvet illető bírálatai nyomán vált ismertté, amúgy egyike azoknak a fiatal román történészeknek, akik szakítottak a nemzeti-kommunista történetírással. A napokban például azzal vívta ki román honfitársainak a haragját, hogy egy interjúban tisztázta: a hivatalos román történetírás évtizedeken keresztül tévesen állította, hogy a magyarok ezer éven át elnyomás alatt tartották a románokat.

A történész magyarországi kollégáinak többek közt azt rója fel az Adevarul szerint, hogy tagadják vagy a legjobb esetben is elhallgatják Hunyadi János és Mátyás király román származását.

A riport kitér Trianonra is, és ezzel kapcsolatban idézi a Gyulán szerkesztett Foaia Romaneasca román nyelvű lap főszerkesztőjét. Eva Iova szavaiból kiderül: a magyarországi románok a magyarokéhoz hasonló traumaként élték meg Trianont, amikor Erdély és a Bánság nagy része Romániához csatlakozott, ők viszont a határ másik oldalán rekedtek. „Miközben a magyarok számára Trianon élő seb, és nekünk, románoknak ünnep, a magyarországi románokat szomorúsággal tölti el” – válaszolja meg az Adevarul a kérdést, hogy a magyarországi románok számára miért „az év legszomorúbb napja” december elseje, amikor az anyaországban a nemzeti ünnepet tartják.

Nagy Magyarország
A man, with a tattoo of a map of Hungary before World War One, holds hands with a woman during a ceremony commemorating the 90th anniversary of the 1920 Trianon peace treaty in Budapest June 4, 2010. Hungary's parliament declared the anniversary of the treaty ending World War One, which stripped Hungary of two-thirds of its land and more than half of its population, a "national day of unity" for Hungarians. REUTERS/Karoly Arvai (HUNGARY - Tags: ANNIVERSARY POLITICS ODDLY IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.