Nem megy a kommunistátlanítás a románoknak

Alkotmányellenesnek bizonyult a román lusztrációs törvény, amely a kommunista tisztségviselőket tiltotta volna el öt évre a közélettől. A bukaresti alkotmánybíróság szerdai döntésével a legfelső bíróság óvásának adott helyt.

A legfelső bíróság a bírák és ügyészek szakmai szervezetének javaslatára kért normakontrollt. A román képviselőház február végén fogadott el törvényt a volt román kommunista tisztségviselők átvilágításáról. A jogszabály öt évre eltiltja a közélettől azokat, akik a Román Kommunista Pártban vezető funkciókat töltöttek be központi és megyei szinten. A parlament már 2010-ben is megszavazta ezt a törvényt, ám azt is visszautasította az alkotmánybíróság.

A bukaresti Lenin-szobor ledöntése 1990. március 5-én. Az ellenzék nem akart többet belőle
A Romanian worker stands atop the statue, sculptured in a pure style of socialist realism, of Russian Bolshevik revolutionary leader Vladimir Ilyich Lenin fter it was removed from its pedestal 05 March 1990 in Bucharest. Romanian opposition parties still accuse the ruling National Salvation Front (NSF) and the interim President and NSF leader Ion Iliescu of attempting to use old Stalinist methods to establish a one-party state, similar to Ceausescu's old regime. Romanian communist leader Nicolae Ceausescu and his wife Elena were executed by firing squad 25 December 1989 in Bucharest after being found guilty by an army tribunal of "crimes against the people".

Az alkotmánybíróság mostani döntésének indoklását később hozza nyilvánosságra. Az óvás beterjesztését a legfelső bíróság azzal indokolta, hogy álláspontja szerint a lusztrációs törvény a kollektív felelősség és kollektív bűnösség elvére épül, és sérti az ártatlanság vélelmének alkotmányos előírását. Az indoklás külön kitér arra, hogy a törvény kollektív büntetésben részesíti azokat, akik ügyészként dolgoztak 1989 előtt és korlátozza azon alkotmányos jogukat, hogy köztisztségeket töltsenek be.

A lusztrációs törvény idei változatát Máté András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselőjének javaslata alapján terjesztették ki a kommunista ügyészekre is. A képviselő indoklásképpen akkor azt mondta, "azoknak az ügyészeknek, akik részesei voltak az 1989 előtti elnyomó rendszernek, akik például az 1987-es brassói felkelés résztvevőinek ügyében vizsgálódtak, nincs helyük a közéletben". A kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, Emil Boc azonban a kiegészítést az RMDSZ bosszújaként értelmezte, amivel Monica Macoveinek, a PDL - ügyészi múlttal rendelkező - európai parlamenti képviselőjének törleszthetett, amiért utóbbi igazságügyminiszteri megbízatása idején nyilvánosan korrupcióval gyanúsította meg az RMDSZ egyes vezetőit.

Az Agerpres hírügynökség szerint a lusztrációs törvény 165 bírát és ügyészt érintett volna, köztük a legfelső bíráság elnökét, Livia Doina Stanciut is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.