Nem marad nőtlen a holland párt

Véget érhet a férfiak egyeduralma a legrégibb holland pártnál. Az 1918-ban alapított ortodox protestáns SGP alapszabálya a mai napig nem engedélyezi, hogy női politikust indítsanak a választásokon. Némi „puhulás" azért érezhető, mert 2006 óta a nők- ha akarnak - beléphetnek a pártba.

A holland legfelsőbb bíróság azonban pénteken megelégelte a kirekesztést dolgot: a párt alapszabálya ellentétban áll az ENSZ a nők elleni diszkriminációt tiltó konvenciójával, és kötelezte a kormányt, hogy tegyen lépéseket az ügyben. A kormány tanácstalan, hogy mit is tegyen.

Az SGP kicsi, de nem marginális párt: jelenleg két képviselője ül a holland parlamentben, de ennél jóval erősebb az önkormányzatokban. A párt értetlenül fogadta a bíróság döntését, mert korábban ugyanez a testület a vallási és gyülekezési szabadságra hivatkozva nem talált semmi kivetnivalót a nők kirekesztésében. „Az isteni tanítás szerint a férfi a teremtés koronája. Ha valaki a hagyományos szerepeket meg akarja változtatni, az forradalomra törekszik és kötelességünk minden erővel küzdeni ellene" - idézi a Reuters a párt közleményét.

Az SGP nyilatkozta szerint az ítélet egy jottányit sem befolyásolja a párt politikáját, amit az is bizonyít, hogy már be is nyújtották képviselőjelölt-listájukat a június 9-i parlamenti választásokra. Ezen természetesen kizárólag férfiak szerepelnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.