Nem lesz olimpiai gyászcsend

Elutasította a hozzátartozók kérelmét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy a londoni megnyitó kezdődjék egy perc gyászcsenddel a müncheni olimpián 40 éve megölt izraeli sportolók tiszteletére.

Nem kíván gyászcsendet a londoni megnyitóra a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A szervezők szerint a palesztin fegyveresek által túszul ejtett 11 izraeli sportoló és a német rendőrség egyik tagjának halálával zárult tragédia 40. évfordulójáról egy külön rendezvényen kell megemlélkeznie a NOB-nak, az izraeli nagykövetségnek és a zsidó közösségnek. – Ez nem a bosszúra való felhívás lett volna. Csupán azt akartuk, hogy emlékezzenek, útját állva annak, hogy a tragédia megismétlődhessék – mondta az elutasítás után Ankie Spitzer, az izraeli csapat vívóedzőjének, a tragédiakor alig 27 éves André Spitzernek özvegye.

Az asszony szerint a külön rendezvény gondolata nem méltó. – Nem véletlenül arra járó turisták voltak, hanem az olimpiai család közösségének tagjai, ezért az olimpiai játékokon belül kell róluk megemlékezni – idézte a BBC Ankie Spitzert, aki jelenleg belga és holland televíziók tudósítójaként dolgozik Izraelben.

A müncheni mészárlás helyszíne az olimpiai falu volt, ahová a Fekete Szeptember palesztin szervezet fegyveresei könnyedén bejutottak, túszul ejtve az izraeli sportolókat, akik közül ketten már a támadás elején életüket vesztették. Ezután egy húszórás tárgyalásra került sor a hatóságokkal. A terroristák közölték: 234, izraeli börtönben lévő palesztin és külföldi társuk elengedését, valamint két, az NSZK-ban elítélt német ultrabaloldali – A Vörös Hadsereg Frakciót megalapító Ulrike Meinhof és Andreas Baader – szabadon bocsátását követelik cserébe a sportolókért.

A támadók helikoptert követeltek, amelyen kilenc tússzal együtt a város repülőterére mentek, ahonnan egy repülőgéppel Kairóba távoztak volna. A rendőrség itt próbálta meg likvidálni a terroristákat, de a rosszul előkészített akció kétórás lövöldözésbe torkollt, a túszokat pedig a terroristák megölték. Az öt fegyveresből kettőt sikerült likvidálni, hárman túlélték a támadást. A börtönből az után szabadultak, hogy a Fekete Szeptember egy személyszállító repülőgépet eltérített. A kimenekített terroristákkal később az izraeli titkosszolgálat végzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.