Nem lesz Mladicsföld a Vajdaságban

Elutassították a helyi népszavazást arról, hogy Lázárföldet (Lazarevo) a jövőben Mladicevónak hívják a háborús bűnökkel vádolt, de sok szerb által nemzeti hősnek tartott Ratko Mladics után, akit e faluban fogtak el május 26-án.

A közigazgatásilag Nagybecskerekhez (Zrenjanin) tartozó Lázárföld átnevezésének felvetéséről csütörtökön döntött a nagybecskereki városi képviselő-testület, elutasítva a Szerb Radikális Párt (SZRP) helyi képviselőinek indítványát – írja a Magyar Szó című délvidéki napilap pénteki számában.

A lap híradása szerint Sasa Santovac, az SZRP frakcióvezetője a képviselő-testület ülésén elmondta, hogy csakis a lázárföldi lakosok miatt nyújtották be az indítványt, akik – állítása szerint – azt szeretnék, hogy a jövőben Mladicevónak hívják a falujukat.

Az SZRP a javaslatának az elutasítása után a Szerbiai Demokrata Pártot kérte fel, hogy álljon ki a népszavazás kiírása mellett, mivel a törvény értelmében a képviselők egyharmadának támogatása esetén ki kell írni a referendumot, és a demokraták támogatásával a szükséges támogatás meglenne - közölte Santovac.

A lap idéz egy lázárföldi lakost is, aki szerint nemcsak a falu átkeresztelését szeretnék elérni, hanem a főutcáét is, amelyet a jövőben Ratko Mladic utcának kellene hívni; a lázárföldiek emellett egy emlékházat is szeretnének kialakítani, valószínűleg abban a házban, ahol Mladicot letartóztatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.