Nem lesz Híd-MKP koalíció a szlovákiai megyei választásokon

Néhány nappal a pártlisták véglegesítése előtt eldőlt, hogy a november 9-én sorra kerülő szlovákiai megyei választásokon nem indul koalícióban a Híd és a Magyar Közösség Pártja.

Néhány nappal a pártlisták véglegesítése előtt eldőlt, hogy a november 9-én sorra kerülő szlovákiai megyei választásokon nem indul koalícióban a Híd és a Magyar Közösség Pártja. Kivételt Pozsony megye képez, ahol mindkét politikai tömörülés a szlovák jobboldali pártokkal együtt méretteti meg magát a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Smer-SD jelöltjeivel szemben.

Besztercebánya megye három, magyarok lakta járásában a két párt regionális vezetői legalább abban szót értettek, hogy nem fognak egymás ellen kampányolni. Kassán az MKP és a Híd is Zdenko Trebula eddigi megyei elnök újraválasztását támogatja. Más választási körzetekben viszont egymás vetélytársai lesznek.

- Mi azt javasoltuk tárgyalópartnerünknek, hogy ott, ahol a magyarság lélekszáma jóval meghaladja az ötven százalékot, legyen versenyhelyzet a két párt között. A szórványokban viszont közös listák állítását szorgalmaztuk. Sajnos, nem tudtunk egyezségre jutni, mert a Híd csak megyei szintű együttműködésre volt hajlandó - nyilatkozta lapunknak Berényi József, az MKP elnöke.

Megkeresésünkre Bugár Béla így érvelt: - A választás nem mazsolázás, hogy válogatunk: hol jó, ha külön indulunk, s hol nem. Vegyük például az érsekújvári térséget, ahol két választási körzet lesz. Párkányban a Magyar Közösség Pártjának illetékesei nem óhajtottak választási szövetséget kötni, viszont a járási székhelyen igen. Ugyanilyen helyzet alakult ki Nagyszombat megyében is. Dunaszerdahelyen hallani sem akartak az egyezségről, a Galántai járásban viszont hajlottak erre. A választópolgár szempontjából nyilvánvalóan az lett volna a legjobb, ha a Híd és az MKP minden dél-szlovákiai térségben vagy megyei koalícióban vagy legalább választási szövetségben indul. A történtek alapján egyértelmű, hogy az MKP a pártérdekeit tartotta szem előtt, nem pedig a polgárokét, akiknek a szavazatai emiatt ismét megoszlanak majd - hangsúlyozta a Híd elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.