Nem lesz Híd-MKP koalíció

Északi szomszédainknál ugyan csak november 9-én tartják a megyei választásokat, de az már eldőlt, hogy az MKP és a Híd párt ezúttal sem lép koalícióra.

Egyelőre csupán Besztecebánya megye három, magyarok lakta járásban egyeztek meg abban, hogy közösen csupán annyi jelöltet állítanak, amennyi befutó hely van. Máshol alig maradt esély a politikai alkura, mert a jelöltlistákat szeptemberben véglegesíteni kell.

- "Mi arra törekedtünk, hogy választási koalícióban induljunk a Magyar Közösség Pártjával azokban a megyékben, ahol a magyarok többségben vagy jelentős számban élnek. Ezt a javaslatunkat azonban mindenhol elutasították. Az MKP ezúttal sem a szlovákai magyarság érdekeit tartotta a legfontosabbnak" - nyilatkozta lapunknak Bugár Béla, a Híd elnöke.

Megkeresésünkre Berényi József igy érvelt: - "Mi viszont azt javasoltuk, hogy azokban a választási körzetekben, ahol a magyarok jelentős többségben élnek - vagyis Dunaszerdahelyen, Révkomáromban és Párkányban - legyen ezúttal is versenyhelyzet a két párt között. Ahol azonban nemzetrészünk arányszáma elmarad az ötven százaléktól, ott egyezzünk meg, hogy hány jelöltet indítunk. Sajnos, ezt az indítványunkat partnereink a közép-szlovákiai régiót kivéve, nem fogadták el, ezért a következményekért ők a felelősek" - szögezte le az MKP elnöke.

Nem született egyezség a megyei elnökjelöltek személyéről sem. A nagyszombati (Trnava) régióban az MKP ezért a posztért Berényi Józsefet, a Híd pedig Nagy Józsefet, a párt pozsonyi parlamenti képviselőjét indítja. Más térségekben mindkét politikai tömörülés szlovák jelöltekkel tárgyal.

- "Sajnos, az eddigi sérelmek továbbra sem enyhültek az MKP és a Híd regionális és országos vezetői között, ráadásul az érdekek is különbözőek. A Bugár Béla vezette párt a jórészt magyarok lakta járásokban szeretne az eddiginél jelentősebb pozíciókat szerezni, vetélytársaik viszont a szórványokban, ezért sem tudtak dűlőre jutni" - nyilatkozta lapunknak Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko társadalomkutató intézet vezető politikai elemzője.

Tokár Géza, a felvidéki civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője szerint pedig együttműködésre, s ezáltal minél több mandátum megszerzésére lenne szükség, mert a megyei önkormányzatok döntenek az adott régió további beruházásairól, infrastrukturális fejlesztéseiről, többek között a nemzetiségi oktatásügyi és kulturális intézmények támogatásáról is. - "Nem mindegy tehát, hogy Pozsonyban, Kassán és a déli megyékben mennnyi lesz a magyar képviselők száma. Miként az sem, hogy egymás ellen vagy közös ügyeink érdekében kampányolnak majd a jelöltek. Ezt a tényt a két párt döntéshozói is tudatosíthatnák."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.