Nem lesz fotó a halott Oszamáról

Nemzetbiztonsági kockázatot jelentene a halott Oszama bin Ladenről készített fotók publikálása – jelentette ki az amerikai elnök. Barack Obama szerint a közlés amúgy sem változtatna semmin, hiszen nincs kétség afelől, hogy a kommandósok az al-Kaida vezérét likvidálták.

Ez elnök szerint erőszakot szülhetne és a propaganda eszközévé álhatna a halott terrorista vezér fotója, így publikálása indokolatlan. Barack Obama erről a CBS televízió 60 perc című műsorában beszélt. Igaz, a vélemények megoszlanak a képek jelentőségéről: míg a műsorban megszólaltatott demokrata politikusok egyetértettek az elnökkel, a republikánusok szerint inkább publikálni kellene a fotókat. – Tudjuk, hogy Oszama halott. De érdekeinket azzal védhetnénk a legjobban, ha ezt a tényt kétséget kizáróan igazolnánk a világ egésze előtt is – nyilatkozta Lindsey Graham republikánus szenátor.

Miután a Fehér Ház módosította a hétfői abbottabadi akcióról adott korábbi nyilatkozatokat – és kiderült, hogy bin Ladent fegyvertelen volt lelövésekor – felmerült a kétség a likvidálás jogszerűségét illetően. – Jogilag megalapozott, nemzeti önvédelmi akció volt – jelentette ki Eric Holder amerikai főügyész.

A Fehér Ház szóvivője szerint bin Laden ugyan fegyvertelen volt, ám megvolt az esélye, hogy fegyvert ragad: a szobában több lőfegyvert, géppuskát találtak. Utasítás volt az is, hogy csak akkor fogják el élve az 53 éves terroristát, ha bizonyosak benne, hogy nincs ráerősítve robbanószerkezet sem. (Ugyanettől tartva lőtték lábon a Navy SEAL tagjai azt a nőt is, aki bin Laden elé vetette magát. A brit The Daily Mail szerint a terrorista 27 éves jemeni feleségéről van szó. Jelenleg a pakisztáni titkosszolgálatok kezében van, ahogyan bin Laden több gyermeke is, köztük a 12 éves lánya, aki szemtanúja volt apja halálának.)

Bin Ladenen nem volt robbanószerkezet. Ruhájába varrva a kommandósok egy ötszáz eurós bankjegyet és két telefonszámot találtak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.