Nem lesz előre hozott választás Csehországban

Nem lesz idő előtti választás Csehországban, miután a prágai törvényhozás nem szavazott kedden a parlament feloszlatásáról.

A prágai parlament alsóháza kedden nem hagyta jóvá a rendkívüli ülés napirendjét, amelyen a honatyák saját megbizatási idejük lerövidítéséről és a testület feloszlatásáról szavaztak volna. A programot a cseh szocdemek (CSSD) ellenezték, a kommunisták (KSCM) pedig tartózkodtak, ezért nem volt meg az ülés megkezdéséhez szükséges többség. Igy aztán Václav Klaus államfő nem írhatja ki november elejére tervezett  előrehozott parlamenti választásokat.

A váratlan fordulatot a cseh szocdemek (CSSD) okozták, akik eddigi álláspontjukat hirtelen megváltoztatva, nem támogatják az idő előtti voksolásokat. Azt javasolják, hogy a parlamenti pártok továbbra is támogassák Jan Fischer hivatalnok kabinetjét, az általa kidolgozott jövő évi költségvetést, amely szigorú megszorító intézkedéseket tartalmaz. A voksolásokat pedig csak jövő májusban, vagyis az eredetileg megszabott időpontban rendezzék meg. További érvük az volt, hogy a cseh Alkotmánybíróság ismét érvénytelenítheti az alsóház döntését, miként két héttel ezelőtt tette, s akkor még nagyobb lenne a belpolitikai zűrzavar.

Mirek Topolánek, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke a történtek után azonnal lemondott képviselői mandátumáról. - Bebizonyosodott, hogy gyújtogatóból nem lesz tűzoltó. Jirí Paroubek és a cseh szocdemek májusban megbuktatták a kabinetemet, annak ellenére, hogy hazánk az uniós soros elnöki tisztét töltötte be. Ezért egész Európában azon álmélkodtak, hogy milyenek a belpolitikai viszonyok nálunk. Akkor cseh szocdemek elnöke mielőbbi választásokat sürgetett, amelyeket most meg megtorpedózott. S Európa ismét rajtunk nevet. Ilyen képviselők között nincs mit keresnem – nyilatkozta. Hasonló hangnemben nyilatkoztak a többi jobboldali politikusok is.
Jan Fischer kormányfő meglepődve vette tudomásul a történteket, s bejelentette: bizalmi szavazással köti össze a költségvetés elfogadását. - Ha leszavazzák a tervezetet, akkor azonnal lemondok – közölte.

Csehországban jövőre csaknem 200 milliárd koronára (2 billió forint) rúghat a költségvetési hiány, amely a hazai össztermék (GDP) 5 százalékát jelentősen meghaladó államháztartási deficitet okozhat. Emiatt áfaemeléseket tervez a kabinet, lényegesen csökkentené a jóléti kiadásokat is.

Lapunk megkeresésére Stefan Mlejnek három lehetséges okkal magyarázta a cseh szocdemek pálfordulását. - Valószínű, hogy megijedtek attól, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor nekik meg meghúzni az ország ama bizonyos nadrágszíját. A novemberi időpontot azért sem tarthatták megfelelőnek, mert ekkor lesz a bársonyos forradalom huszadik évfordulója, amelyet a jobboldali pártok kampányuk során nyilván kihasználtak volna.  Végül az sem kizárt, hogy egyre ingatagabb Jirí Paroubek pozíciója, aki emiatt nem tudta a párton belül elfogadtatni a parlamenti pártok elnökeivel megkötött egyezségét – vélekedett a neves cseh politológus.

Csehországban március végén bukott meg Mirek Topolánek jobbközép kormánya, Májusban elsősorban az ODS és a CSSD alkuja alapján Jan Fischer hivatalnok kabinetje került hatalomra. Júniusban a cseh alsóház többségi szavazással már egyszer döntött saját megbizatási idejének lerövidítéséről, amely alapján a cseh elnök október 9-ére és 10-ére írta ki az előrehozott voksolásokat. A brnói székhelyű alkotmánybíróság azonban egy független képviselő jogorvoslati kérelmének helyt adva ezt a határozatot semmisnek, Václav Klaus rendeletét pedig érvénytelnnek nyilvánította.

Azzal az indokkal, hogy az ország alaptörvénye szerint a képviselőházat  idő előtt csupán az államfő oszlathatja fel, méghozzá akkor, ha két alkalommal az általa megbízott, egyszer pedig a házelnök javaslatára kinevezett miniszterelnöknek nem szavaznak bizalmat. E feltételek közül egy sem teljesült. Ráadásul ezt a testületet négy évre választották meg, s visszamenőleges hatállyal önmaguk ezt az időt nem rövidíthetik le – indokolt az alkotmánybíróság.

Ezek után múlt csütörtökön az alsóház alkotmánymódosítást hagyott jóvá, amely alapján ezentúl már minősített többséggel önmaguk feloszlatását is javasolhatják a képviselők. Ezt a döntési lehetőséget hiúsították meg kedden a cseh szocdemek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.