Nem lesz cseh-amerikai radarszerződés?

Semmi esély sincs arra, hogy a cseh képviselőház ebben a választási időszakban jóváhagyja a cseh-amerikai radarszerződéseket, állítja Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke.

"A kormánykoalíciónak ehhez nincs meg a szükséges többsége, s ebben a választási időszakban már nem is lesz" - jelentette ki a volt kormányfő pártja tisztújító kongresszusán szombaton Prágában.

A politikust újraválasztották a szociáldemokrata párt élére. A szombaton délután megtartott választáson nem volt ellenfele, s megkapta az összes voks 74 százalékát.

Paroubek szerint a szociáldemokraták már a héten "lesöpörték" volna az asztalról ezt a problémát, ha a jobbközép kormány "gyáva módon" nem veszi vissza a parlamentből a dokumentumokat. Mirek Topolánek kormánya a hét közepén azt követően vonta vissza a képviselőházból a radarszerződéseket, miután azokat a testület napirendjére tűzte, s a koalíciónak nem volt bebiztosítva a többsége.

Az amerikai radarállomás elhelyezését Csehországban az ellenzéki pártok elutasítják, s a koalíció sem egységes. Felmérések szerint a lakosság kétharmada is ellenzi a radarállomást.

Az ellenzéki szociáldemokrata párt reméli, hogy a jövő keddre kitűzött bizalmi szavazáson menesztheti Mirek Topolánek korrupciós botrányba keveredett jobbközép kabinetjét. Paroubek már pénteken kijelentette: ha sikeres is lesz a bizalmi szavazás, úgy véli, a Topolánek-kormánynak meg kell engedni, hogy kitöltse június végéig tartó EU-elnöki mandátumát, mert ez az ország érdeke.

Az alkotmány értelmében a bizalmat vesztett kabinetnek le kell mondania, de az új kormány kinevezéséig ő irányítja az országot. "Lemondása után a kabinet néhány hétig hivatalban maradhat, gyakorlatilag az uniós elnökség végéig. Be kell fejeznie, amit elkezdett" - mondta Paroubek.

Csehország a hét elején sodródott a kormányválság szélére, miután kiderült, hogy a kormányfő megpróbálta megakadályozni egy olyan riport televíziós sugárzását, amely kedvezőtlen színben tüntette volna fel a jobbközép koalíciót. A hétfőn este sugárzott tévériport szerint a belső viszályok során meggyengült koalíció sorsa most egy olyan, az ellenzéki oldalról átállt képviselőn múlik, aki 11 millió koronás állami támogatással való visszaéléssel gyanúsítható.

Az ellenzék helyzetét erősíti, hogy a szociáldemokraták kongresszusát pénteken Václav Klaus államfő is meglátogatta, s hosszabb beszédet is mondott a küldöttek előtt. Klaus decemberben kilépett az általa alapított Polgári Demokratikus Pártból, s a pártkongresszuson csak néhány perc erejéig vett részt, míg elmondta, hogy nem ért egyet a párt mai irányvonalával.

"Klaus ölelkezése a Cseh Szociáldemokrata Párttal halálos lehet a kormány számára" - vélte a Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap szombati kiadásában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.