Nem koldulhat, az alkotmánybírósághoz fordul

Az alkotmánybírósághoz fordul a Bécsben bevezetett koldulási tilalom miatt egy érintett - jelentették be a nő ügyét támogató szervezetek hétfőn egy sajtótájékoztatón.

A bécsi tartományi gyűlés a pártok többségének támogatásával június 1-jétől betiltotta az osztrák fővárosban az "üzletszerű koldulást".

Az indoklás szerint a törvény célja fellépni a szervezett koldulás, a kizsákmányolás és az emberkereskedelem ellen. A panaszost támogató civil szervezetek ellenben úgy látják, hogy a jogszabály megszavazói csak a szőnyeg alá akarják söpörni a szegénység problémáját, s kitiltani a közterekről azokat, akik a szegénységet megjelenítik.

A beadvány szerint a tilalom sérti a munkavállalás szabadságát, a törvény előtti egyenlőséget és a magánélet sérthetetlenségének elvét. A magánélet sérthetetlensége csorbul az érvelés szerint olyankor, amikor az államnak lehetősége van "jelentősen korlátozni" a magánszektorban a pénzkereseti lehetőségeket.

A jogi vita összekapcsolódik az őszi tartományi választásokkal és a nem hivatalosan már hosszabb ideje zajló kampánnyal is. A perköltségeket egy politikai párt, a Zöldek állják, az egyetlen párt, amely a tilalom ellen szavazott. A Zöldek élesen bírálták a várost kormányzó Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), mondván, hogy kampánycélokra használja fel a város szegényeit. A Zöldek szerint az üzletszerű koldulásnak a vitatott törvényben szereplő megfogalmazása túlságosan tág, mert gyakorlatilag mindenkire érvényes, aki rendszeres kéregetéssel kénytelen biztosítani létfenntartását.

Akárcsak más nagyvárosokban, elterjedt vélekedés szerint Bécsben is létezik szervezett koldulás. A fővárosi rendőrség ugyanakkor visszafogottan nyilatkozik az ügyben. "Bandákról nem lehet beszélni, és jobban megvizsgálva a dolgot az értelmi szerzőkről, megbízókról szóló feltevés sem állja meg a helyét" - nyilatkozta a múlt hónapban Peter Goldgruber, a bécsi biztonsági rendőrség vezetője.

A panaszos egy negyvenes éveiben járó nő, aki másfél éve kezdett el kéregetni, hogy maga és férje fűtési és orvosi költségeit fedezze. Mindketten rokkantsági segélyből élnek, kettejük közös jövedelme 1300 euró (mintegy 365 ezer forint). A bécsi átlagkereset mintegy kétezer euró, a szegénységi veszélyeztetettségi határ egy egyszemélyes háztartás esetében havi 950 euró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.