Nem kértek a lettek az oroszból

Népszavazáson utasították el Lettország szavazói az orosz nyelv hivatalossá tételét, 69 százalékos részvétel mellett. Az orosz parlament alsóháza, a duma egy illetékese szerint a referendum így is siker.

Elsöprő többség arra szavazott szombaton Lettországban népszavazáson, hogy az orosz ne legyen a balti ország második hivatalos nyelve - derült ki a választási bizottság által közölt, nem végleges eredményekből a Hirado.hu hírportál jelentése szerint.

A szavazóhelyiségek felében leadott voksok feldolgozása alapján 81 százalékos többségben voltak a "nem" szavazatok, de ez az arány még változhat, ahogy folyamatosan érkeznek be az eredmények a többi szavazókörből.

A népszavazáson magas volt a részvétel; a bő 1,5 millió, szavazati joggal rendelkező 69 százaléka adta le voksát.

Ugyanakkor az orosz parlament alsóháza, a duma külügyi bizottságának első alelnöke szerint az orosz nyelv hivatalossá tételének elutasítása ellenére siker a lett népszavazás.Konsztantyin Koszacsov úgy vélte: a lett hatalom számára "komoly figyelmeztetés" a szombati referendum az orosz nyelv hivatalossá tételéről. Emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés a lettországi nacionalista pártok kísérletére adott válasz volt, ugyanis azok be akarják tiltatni a balti államban az orosz nyelv iskolai oktatását." Az a tény, hogy a lett állampolgárok ilyen nagy számban vettek részt a népszavazáson, fontosnak tartva az orosz nyelv státuszának emelését, nem engedi meg a lett hatóságoknak, hogy komolyan foglalkozzanak a nacionalisták követelésével"- vélekedett Koszacsov.

A balti állam 2,2 milliós lakosságának harmada orosz anyanyelvű; túlnyomó részük a szovjet időszakban Lettországba betelepített oroszok, fehéroroszok, ukránok leszármazottja. Közöttük van csaknem háromszáz kárpátaljai magyar is, akik nagy részét szintén hátrányosan érintette a lett állampolgársági törvény.

Lettország 1991-es függetlenné válása után az állampolgárság megszerzésének feltételéül szabták a lett nyelv ismeretét; a balti állam lakói közül 300 ezer orosz ajkúnak a mai napig nincs választójoga, és nem vállalhat állást a közszférában sem.

 
 

Szavazólap egy lettországi polgár kezében - a jövőben is egy nyelven lesz csak rajta a kérdés
A man makes his choice at a polling station in Adazi February 18, 2012. Latvians were expected to reject Russian as an official language on Saturday in a controversial referendum that has heightened ethnic tensions in the former Soviet nation and triggered renewed criticism from old imperial master Moscow. REUTERS/Ints Kalnins (LATVIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.