Nem kérnek Németh Zsolt leckéjéből a románok

Csak azért nem nevezem szemtelenkedésnek a magyar államtitkár „szimbolikus agresszióról" tett kijelentését, mert ragaszkodom a diplomáciai nyelvezethez – mondta Victor Ponta miniszterelnök. A bukaresti külügy nemsokára hivatalosan is válaszol.

Románia nem fogad el leckét senkitől, hogy miként alkalmazza a saját törvényeit – jelentette ki a román miniszterelnök szerdán, Németh Zsolt egy nappal korábbi nyilatkozatára reagálva. Victor Ponta hozzátette: csak azért nem nevezi szemtelenkedésnek a magyar államtitkár kijelentését, mert ragaszkodik a diplomáciai nyelvezethez.

Ponta a kabinet ülését megelőző, szokás szerint a sajtónyilvánosság előtt zajló bevezetőjében utasította a külügyminiszterét, hogy adjon „nagyon határozott és nagyon világos választ” Németh Zsoltnak, aki kedden „szimbolikus agressziónak" nevezte, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ezt azon a fővárosi ünnepségen mondta, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. Németh szerint „zászlóháború dúl” a Székelyföldön, és a magyar kormány határozottan elvárja a román kormányzattól, hogy „szüntesse be ezt a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen”.

– Nem fogadunk el senkitől leckét – rendes körülmények között szemtelenkedést mondtam volna –, hogy miként kell alkalmazni Románia törvényeit, legyen szó akár a helyi hatóságokra vonatkozó jogszabályokról – hangzott a román miniszterelnök válasza. Hozzátette: egész Európában Románia rendelkezik a legkedvezőbb szabályozással a kisebbségek képviseletét és a helyi közösségek autonómiáját illetően. Ponta szerint a Fidesz politikusa választási kampányt folytat. – Nem akarom, hogy csapdába essünk és engedjük provokálni magunkat, de nem szeretném azt a látszatot sem kelteni, hogy bárki leckéztethet minket a határ másik oldaláról – tette hozzá Ponta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.