Nem kapott pénzt Obama "Gitmo" bezárására

Újabb fordulatot hozott a guantánamói amerikai bázis bezárása kapcsán zajló washingtoni huzakodás. A szenátus többségi pártja, a demokraták vezetése egy törvényjavaslat részeként visszatartja azt a 80 millió dollárt, amelyet Barack Obama elnök a Bush-időszak egyik kínos örökségének tartott támaszpont felszámolására kért.

Ennek közvetlen oka, hogy nem tartják eléggé átfogónak a Fehér Ház tervét az ott őrzött 241 fogoly további sorsának rendezésére, és garanciákat követelnek, hogy közülük senki nem kerül majd át Amerika területére. - Guantánamo miatt kevésbé vagyunk biztonságban.... De soha nem tesszük lehetővé, hogy terroristákat bocsássanak szabadon az Egyesült Államokban - mondta Harry Reid, a szenátusi demokraták vezetője.

A Fehér Ház, illetve a Pentagon szóvivője azt közölte: arra számítanak, hogy a Kongresszus idővel felszabadítja az összeget, így nem szenved késedelmet a kínzás eseteivel is terhelt bázis bezárása, amelyet Obama döntése értelmében jövő január közepéig kellene végrehajtani.

Ugyanakkor a zsarolásnak is beillő húzással saját pártja először fordult szembe az új elnökkel, aki - mint lapunk is jelezte - a januárban négy hónapra felfüggesztett guantánamói katonai bíráskodás felújításával is engedményre kényszerült.

Az egyik fő gondot az jelenti, hogy az USA belterületén nincs az egykori Alcatrazzal vagy a franciák fenntartotta korábbi Ördög-szigettel vetekedő börtön. - Guantánamo tökéletes hely a terroristáknak. Kétszázmillió dolláros létesítmény, ahonnan még senki nem szökött meg - érvelt a bezárás ellen Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője.

Törvényjavaslatot is beadtak már a terroristák amerikai földről való távol tartására, mire Robert Gates védelmi miniszter szarkasztikusan közölte: arra számít, minden egyes szenátor és képviselő előáll ilyennel.... Az egyik lehetséges helyszín, ahol a szeptember 11-i "huszadik gépeltérítőt", Zacarias Moussaoui-t is őrizték, a Virginia állambeli Alexandria. Ám ez az eshetőség rögtön témát adott az éppen zajló kormányzóválasztási kampánynak; mindenki az átvétel ellen emelt szót.

Az amerikaiak alkupozícióját ronthatja a külfölddel folytatott tárgyalásokon, hogy egy-két fogoly átvételére sem hajlandók. Erről a szenátus szerdán úgy döntött: nem lehet az Egyesült Államokba szállítani a Guantánamón őrzött terrorgyanús foglyokat.

Az egyeztetések célja, hogy az USA szövetségesei fogadják be legalább egy részüket. Hillary Clinton külügyminiszter, aki kedden találkozott először a washingtoni külföldi tudósítókkal, két kérdést is kapott ennek kapcsán.

Az elsőt (egy olasz kolléga felvetését) egyszerűen elengedte a füle mellett, míg ausztrál kérdésre azt mondta: "nyilván nagyon reméljük, hogy néhány ország segítségünkre lesz az elnök ígéretének betartásában. Ez pedig egyes fogva tartottak elbocsátását, és elhelyezését követeli meg."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.