Nem kapnak többé állami támogatást a neonácik

Kedd éjjel a görög parlament ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy a jövőben megfosszák az állami pénzektől azokat a pártokat, amelyeknek valamelyik vezetőségi tagja ellen vádat emeltek bűnszervezetben való részvétel vagy terrorizmus miatt. Az Arany Hajnal idén 873 ezer, jövőre 1,2 millió eurótól esik el.

Görögrszágban mindennemű állami támogatástól megfosztották a parlamentbe tavaly bekerült neonáci pártot, az Arany Hajnalt, kedd éjjel a görög parlament törvényt fogadott el arról, hogy a jövőben ne kaphassanak pénzt azok a pártok, amelyeknek valamelyik vezetőségi tagja ellen vádat emeltek bűnszervezetben való részvétel vagy terrorizmus miatt. Az Arany Hajnal elnöke, Nikolaosz Mihaloliakosz pártja két képviselőjével együtt előzetes letartóztatásban van egy antifasiszta rapper, Pavlosz Früsszasz meggyilkolása miatt.

Ügyészségi vádak szerint Früsszasz meggyilkolásásra valaki a párt felső köreiből adott parancsot. Hogy Mihaloliakosz tudott a dologról, azt azért gyanítják, mert a gyilkosság után fél órával a pártelnököt felhívta annak az athéni választókörzetnek az arany hajnalos képviselője, ahol a rapperrel végeztek, de titkos dokumentumok tanúsága szerint Mihaloliakosz benne van prostituáltak futtatásában, pénzmosásban és védelmi pénzek szedésében is. A pártelnök tagadja, hogy neki vagy az Arany Hajnalnak bármi köze lenne a gyilkoshoz, egy Jeórjiosz Rupakiasz nevű férfihoz.

Az athéni politikai pártok között a Früsszasz-gyilkosság után gyors konszenzus alakult ki az Arany Hajnal szankcionálásáról. Ezt mutatja, hogy a 300 tagú törvényhozásban kedd éjjel nem volt ellenszavazat, a megjelent 235 képviselő közül kivétel nélkül mindegyik az áldását adta a törvényre, vagyis hogy az Arany Hajnalt megfosszák a kormányzati támogatástól. Van, aki a legszívesebben betiltaná a pártot, amire a legfelső szinten is mutatkozik hajlandóság: nemrég maga Antonisz Szamarasz miniszterelnök beszélt az Arany Hajnalnak, „ennek a neonáci bandának” az eltörléséről. Ha nincs a keddi törvény, az Arany Hajnal idén 873 ezer, jövőre 1,2 millió eurót kapna a költségvetésből. A Früsszasz-gyilkosság óta a párt támogatottsága az egyharamadára, a parlamenti bejutási küszöb alatti három százalékra esett vissza.

Görögországban a junta hatalomra kerülése, 1967 óta ez az első eset, hogy parlamenti politikusok rács mögé kerülnek. Ha bűnösnek találják, Mihaloliakoszra és két társára tíz év börtön vár. Ha felmentik őket, az Arany Hajnal elvileg minden elmaradt állami támogatást megkap, amellyel tartoznak neki. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.