Nem kap menedékkérelmet a Budapesten elfogott ukrán politikus

Magyarország elutasította a Budapesten őrizetbe vett Olekszandr Sepelev volt ukrán parlamenti képviselő politikai menedékkérelmét - adta hírül hétfőn az Interfax-Ukrajina meg nem nevezett diplomáciai forrásra hivatkozva.

A politikus édesapja - aki egyben ügyvédje is - augusztus közepén hozta nyilvánosságra, hogy fia politikai menekültstátust kért Magyarországon. Az ukrán külügyminisztérium - reagálva a bejelentésre - leszögezte, hogy nem kaphat politikai menedéket Magyarországon Sepelev és neje, mivel mindkettőjüket súlyos bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják Ukrajnában.

Sepelevet és feleségét július 4-én egy budapesti szórakozóhelyen fogta el a magyar rendőrség nemzetközi körözés alapján az Interpollal együttműködve. A volt képviselőt emberölési kísérletben való részvétellel és nagy összegű sikkasztással gyanúsítják Ukrajnában. A politikus tagadja az ellene felhozott vádakat. 

Az ukrán hatóságok kiadatási kérelme július 10-én érkezett meg Budapestre. Augusztus 14-én az ügyben eljáró bíróság meghosszabbította a politikus ideiglenes kiadatási letartóztatását. 

Sepelev két ciklusban volt parlamenti képviselő Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő frakciójának tagjaként. 2010-ben azonban kizárták frakciójából, ezért csatlakozott a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártjához. A tavalyi parlamenti választásokon egyéni jelöltként indult, de nem sikerült mandátumot szereznie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.