Nem jutottak dűlőre a tankönyvekről Szlovákiában

Elhalasztották a szavazást Szlovákiában a nemzetiségi tankönyvekben használt földrajzi nevekről. Az oktatási miniszter szlovákul látná szívesen a megnevezéseket, de a parlamentben a legtöbb párt már támogatja a magyar verziót, ha utána zárójelben szlovákul is ott lehetnek a megnevezések.

Kedden hosszas és indulatos vita után elhalasztotta a pozsonyi a szavazást a Magyar Koalíció Pártjának indítványáról, amelyben törvényben kívánják rögzíteni, hogy a földrajzi neveket a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben a növendékek anyanyelvén kell feltüntetni. Legközelebb szerda délelőtt térnek vissza a témára.

Mind az ellenzék, mind a legerősebb kormánypárt támogatta az elképzelést, kis módosításokkal. A szlovák ellenzéki honatyák azt javasolták, hogy a földrajzi nevek magyar megnevezése után zárójelben tüntessék fel a szlovák megfelelőjét is. A Robert Fico vezette legerősebb kormánypárt, a Smer képviselői is hajlanak erre. Ugyanakkor azt is javasolták, hogy ez a gyakorlat csak a magyarul általában használt megnevezésekre legyen érvényes, s ne vonatkozzék a tizenkilencedik század végén mesterségesen kitalált, magyar nevekkel ellátott, színtiszta szlovák településekre.

A Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (LS-HZDS) csak a szlovák megnevezéseket támogatta.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának alelnöke és a törvénytervezet egyik szerzője hangsúlyozta, hogy a földrajzi nevek megfelelő használata egyértelműen szakmai kérdés, amelynek az a lényege, hogy különösen az unióban mindenkinek alapvető joga azokat az anyanyelvén használni.

- Az, amit a pozsonyi oktatásügyi miniszter szorgalmaz, a szlovák értelmiségiek, de számos politikus kollégánk számára is kínos, hiszen a hazai nemzetiségi iskolák számára olyan keveréknyelven szeretne tankönyvet kiadni, amelyben csak a ragok magyarok, a megnevezés viszont szlovák. Ilyesmivel legutóbb a tájainkon Ceauseascu kísérletezett. Nyilván boldog lenne, ha megtudhatná, hogy bő évtizeddel később Szlovákiában akadnak követői – mondta Berényi.

Képviselőtársa, Gál Gábor azt hangoztatta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ezzel a törvényetervettel kívánja megbosszulni Apponyi Albert több mint száz évvel ezelőtti iskolatörvényét, amely a szlovák tanulókat is sújtotta. Szigeti László, a másik beterjesztő felidézte Robert Fico szlovák miniszterelnök két évvel ezelőtti igéretét, amely szerint a kormánya semmiben sem csorbítja a szlovákiai magyarok szerzett jogait.

- Márpedig most a szlovák nemzeti párti miniszter ezt akarja elérni – mutatott rá az MKP szakpolitikusa.

Rafael Rafaj, az SNS parlamenti frakciójának vezetője szerint az MKP törvénytervezete sérti a szlovákiai államnyelvtörvény-tervezetet, amely szerint minden esetben először szlovákul kell használni a földrajzi és egyéb megnevezéseket.

- Azzal, hogy ezt a jogszabályt nem tisztelik, megpróbálják elszigetelni a szlovákiai magyar diákokat az ország többségétől - mondta Rafaj.

Egy képviselő azt indítványozta, hogy a törvénytervezetről ne is szavazzanak, és a vitatott ügyről inkább a Dusan Caplovic pozsonyi miniszterelnök-helyettes által kinevezett nemzetiségi tanács döntsön.

(POZSONY)

Szlovák honismereti tankönyv, majdnem magyarul
Szlovák honismereti tankönyv, majdnem magyarul
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.